https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Maker_Faire_Mlada_Boleslav_230923_6592_scaled_21e1b016c8.jpeg
Z historie

Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.

10. 6. 2024
Lenka Mahdalová

Po předchozích dvou dílech našeho seriálu o historii Pluhárny jako jednoho z nejzajímavějších industriálních areálů v regionu se konečně dostáváme k jeho současnosti. Po dlouholetém chátrání lokalita ožila nevídaným způsobem. Stále častěji se stává místem, kde se vedle historie a přítomnosti setkává i mladší a starší generace, klasické a moderní umění, oddechová zábava i hutnější alternativní proudy. Areál také slouží různým spolkům a institucím jako prostor ke spolupráci, zábavě nebo propojování. Posuďte sami!

První akcí roku 2024 byl Zeměfest – velký festival pořádaný společně s Ekocentrem Zahrada DDM, který oslovuje veřejnost lehkou formou s enviromentálními tématy. Hned vzápětí se Pluhárna převlékla do slavnostního hávu, aby hostila předávání Mladoboleslavské ceny za architekturu. Tu pořádá České centrum pro architekturu a generálním partnerem je Nadační fond Škoda Auto. Právě tato instituce dlouhodobě podporuje rozvoj veřejného prostoru, jehož přirozenou součástí je i kvalitní architektura. Jednu z cen za speciální počin – konkrétně za proces a komunitní přesah – získala od odborné poroty složené z architektů právě Pluhárna. Není divu! V tomto industriálním kulturně-sociálním prostoru se totiž v průběhu sezony konají koncerty, besedy, divadelní představení, kvízy, bazárky, dílny, workshopy, herny i tančírny a něco dle své libosti si v pestrém programu najde opravdu každý. 

Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
„V tomto industriálním kulturně-sociálním prostoru se totiž v průběhu sezony konají koncerty, besedy, divadelní představení, kvízy, bazárky, dílny, workshopy, herny i tančírny a něco dle své libosti si v pestrém programu najde opravdu každý.“

Máte nápad na akci? Sem s ním!

Uvolněnou atmosféru akcí umocňuje velkolepost prostoru. Ta vynikla zejména při výstavě Sbírka astrálních artefaktů od Jakuba Tytykala, který si s objektem umělecky pohrál. Nyní interiér zdobí práce studentů ZUŠ, plánují se například výstavy fotografů.  Aktivní lidé mají jedinečnou možnost realizovat v prostoru vlastní nápady, Pluhárna průběžně přijímá různorodé programové náměty. Už loni ústav tímto způsobem navázal spolupráci hned s několika zajímavými partnery. Mezi ně patří třeba cirkusová herna a tančírna s Veronikou Kaločovu, divadelní představení Valpuržina noc RAVE, promítání filmů Výkvět a Základní metody chůze, paličkování s paní Kubíkovou na festivalu Maker Faire či podzimní tvoření s Marcelou Kocourkovou. I když se loňská sezona rozjela až v polovině roku, Pluhárna stihla otestovat rozličné kulturní koncepty, oslovit hned několik různorodých skupin návštěvníků a navázat aktivní spolupráci s řadou nových subjektů i jednotlivců.

Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.

Vy jste tam opravdu ještě nebyli?

Pluhárna má pěkně nadupaný program připravený i na letošek. Už květen byl dobrým příslibem. Zárukou zaplněné haly byl například pořad Na Stojáka, ve kterém exceloval třeba komik Lukáš Pavlásek. Velký zájem byl také o prohlídky staré haly Pluhárny s historikem Luďkem Benešem, které se uskutečnily v rámci Muzejní noci. Pluhárna je otevřena experimentům, zkouší kupříkladu koncept Ecstatic dance, kde se přítomní intenzivním tancem dostávají do stavů blízkých meditaci. Květnová lekce se setkala s ohlasem a vedle pokračování Pluhárna plánuje i jógu, dechová cvičení a další seberozvojové kurzy. V lokalitě se již pětkrát konal festival kreativity MakerFaire, v srpnu se budou v Pluhárně pod vedením zkušených lektorů konat příměstské kutilské tábory. Co je vlastně společným rysem nabízených aktivit? Neotřelost, alternativa a také propojování různých konceptů a subjektů – jako třeba u série kulturních počinů, které se uskuteční mimo areál Pluhárny. Staroměstské náměstí nebo mladoboleslavský hrad ožívají pod hlavičkou cyklu „Staré město žije!“ jazzovými tóny, rockem, módní přehlídkou nebo letním kinem. Sledujte program Pluhárny a nenechte si tyto perličky ujít!

Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.

Staňte se součástí příběhu i vy…

Protože akcí v Pluhárně přibývá geometrickou řadou, organizace průběžně hledá spolupracovníky, které by práce v takovém centru naplňovala. Brigádníci či dobrovolníci pomáhají například s přípravami prostor nebo propagací eventů. Bonusem pro ně bývá nejen hřejivý pocit z pomoci dobré věci, ale také možnost setkávání se zajímavými lidmi a bezplatný vstup na dané akce. Pokud máte zájem navázat spolupráci, nápad či chuť se jakkoliv aktivně zapojit, kontaktujte vedení.

Jakým směrem se příběh Pluhárny bude ubírat dál?

Hlavním posláním zapsaného ústavu Pluhárna je zachovat památku průmyslového dědictví regionu jejím kompletním probuzením ke každodennímu životu. Místo je vedle historické hodnoty unikátní i v tom, že se nachází téměř v centru města, v památkové zóně. Od počátku je zde myšlenka postupně zpřístupnit celý areál a propojit jej s okolím, tvořeným několika středními školami a parkem. Prostor má podle nynějších správců potenciál stát se oázou pro všechny generace, které zde mohou aktivně trávit svůj volný čas – a to třeba i objevováním nových dovedností, kulturními nebo sportovními zážitky, či vytvářením nových vazeb mezi sebou. Vedení Pluhárny letos plánuje posílení akcí propojujících děti a seniory.  Jedna z nich se uskutečnila 5. června: Street Art senior Day, který zval na sprejerské workshopy i zdravotní cvičení všechny generace. Návštěvníků nedorazily tentokrát sice úplně davy, ale několik výtvarných duší se podařilo nadchnout a možná i zapálit. A o to jde Pluhárně především – pomoci rozfoukávat plamínky nadšení, zájmu, kreativity, spolupráce… Držme jí společně palce! A buďme aktivní, ať už v Pluhárně či mimo ni.  

Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.
Fenomén: na cestě do minulosti Pluhárny III.

ČERVEN – PLUHÁRNA

SO 1. 6. TEEN DAY: slack line, fitness, hudba a mnoho dalšího pro mladé
ST 5. 6. SENIOR DAY: tvoření se sprejery pro seniory i vnoučata, kavárna a hudba 
PÁ 7. 6. CIRKUSOVÁ HERNA: tančit, žonglovat a malovat mandaly se dá v každém věku!
SO 8. 6. LOUTKOVÉ DIVADLO A DÍLNY, KAPELA SVĚTLOMAT: neuvěřitelný den pro děti i dospělé jako z jiného světa. Světa loutek, lesů, cirkusu a hry světel
ST 12. 6. CELLO REPUBLIC: v rámci festivalu klasické hudby Rok na 4 doby
PÁ 14. 6. DIVADLO POHADLO: netradiční inscenace autorské pohádky; otevřená herna
SO 15. 6. CIRKUSOVÁ HERNA A HULAHOOP: herna i workshopy, koncert kapely HOLKY TONK
ST 19. 6. NA KVÍZ: chytrá zábava s přáteli.
SO 22. 6. UPCYKLACE OPRAVDOVĚ: bazárek, dílny, volná dětská hern.
ČT 27. 6. PECHA KUCHA NIGHT: prezentace skvělých nápadů v rychlém tempu; z dílny HUB MB

ČERVEN – STARÉ MĚSTO ŽIJE

13.6. STARÉ MĚSTO ŽIJE: Imaginárium – rockový nářez na Staroměstkém náměstí
21.6. STARÉ MĚSTO ŽIJE: První republika na mladoboleslavském hradě – komentovaná módní přehlídka, projekce filmu Kristián  

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!