https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/cf_ff8fdc4bf2.JPG
Aktuality

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

27. 9. 2023
Lenka Mahdalová

Fandíte pouličnímu umění? Vydejte se s námi na procházku napříč zářijovým urban art festivalem Město = Galerie, který dal prostor autorům s výrazným a osobitým stylem. Pokud jste na tomto svátku streetartových umělců v Mladé Boleslavi chyběli, možná užasnete, kolik originálních děl během pár dnů stihlo vzniknout a jak dokázala proměnit šeď města v cosi výjimečného. A pokud jste měli příležitost být osobně součástí tohoto uměleckého reje, třeba vám alespoň přineseme nové střípky do vaší mozaiky zážitků. Nabízíme také pohled do zákulisí nadaných tvůrců a pozadí vzniku jejich úžasných děl. Díky podpoře Nadačního fondu Škoda Auto jich pro Mladou Boleslav během jednoho týdne stihli vytvořit hned devět. Tak hezké čtení!

Je středa 30. srpna. Naši tour po festivalu zahajujeme s ředitelem NFŠA Ladislavem Kučerou. Proč fond spadající pod velkou automobilku vlastně podobnou akci podporuje? „Dávno už neplatí, že graffiti či jiné malby na zdech existují jen ve formě primitivního vandalismu. Kvalitní street art v dnešní podobě je obrovským obohacením veřejného prostoru, dostává umění do každodenního života lidí a podněcuje dialog, což jsou přesně věci, které ladí s posláním NFŠA. Inspirací v této oblasti nám byly například aktivity Bloomberg Philantropies a jejich snaha o proměnu tváře amerických průmyslových měst,“ říká Kučera. Zároveň je podle něj liché dávat rovnítko mezi street art a mladou generaci. „Trvalo nám několik let, než jsme nalezli správně partnera pro podobný festival u nás doma v Mladé Boleslavi. Festival pomáháme stavět jako dialog mezi generacemi, od školáků po seniory. Ostatně široké věkové rozpětí je i mezi umělci, kteří se festivalu budou účastnit. Street art je prostě o komunitě, o místě, kde žiji, o příbězích, se kterými se setkáváme. Je to jedna velká veřejná plocha pro dialog, jejíž součástí a aktérem se může stát opravdu každý,“ doplňuje ředitel NFŠA.

Graffiti od Bonda Truluva je spojeno s rozšířenou realitou

Je středa 30. srpna a my už v Dukelské ulici netrpělivě čekáme na příjezd prvního umělce z Lipska. Světová třída v oboru Bond Truluv začne malovat svou velkoplošnou malbu na zeď u 5. základní školy. Jde o dílo na české poměry mimořádné, neboť bude propojeno s rozšířenou realitou. „Graffiti se věnuju od roku 2002,“ vypráví umělec. „Mám rád technické styly a experimentování s různými malovacími mody. Pro tuto stěnu v Mladé Boleslavi jsem si vybral optickou iluzi, což znamená, že když stojíte na jednom určitém bodě, vypadá to tak, že moje věci vystupují ze zdi nebo že je na zdi velká díra. Speciálně rád dělám právě tyto optické iluze, protože prostředí okolo mého díla je jeho součástí,“ popisuje svou práci.

Bond Truluv je známý nejen díky svým objevům různých stylů aplikací sprejem, ale i propojováním svých maleb s rozšířenou realitou (AR – augmented reality). Po otevření prohlížeče nebo aplikace namíříte telefon na malbu, čímž se rozehraje její další úroveň. Malba vystoupí ze stěny za zvukového doprovodu, který mistr osobně pro tuto malbu poprvé také vytvořil. 

Co říká na Mladou Boleslav? A má nějaký vzkaz pro mladé umělce? „Neměl jsem moc času to tady vidět, ale ta zeď a její okolí se mi líbí. Místo je fajn – dětské hřiště, škola, lidé venčící pejsky,“ usmívá se. „A můj vzkaz pro mladé umělce? Běžte malovat pro radost, ne pro peníze. Dělejte to, protože to máte rádi, protože to milujete. Ne proto, že se musíte honit za nějakými internetovými insta sny. Hlavní podstata malování by měla být zábava, vzrušení a touha po experimentování,“ apeluje Bond Truluv, který je v současnosti považován za jednoho z nejlepších mural (výtvarné umění aplikované legálně na velké plochy a stěny ve veřejném prostoru, pozn. aut.) artistů na světě.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města
Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

A jak vypadá graffiti od tatéra?

V pondělí 4. září se festival rozjíždí naplno. Zatímco v uplynulých několika dnech se na místech realizací intenzivně instalovaly plošiny a schody, dnes už „nastoupili do akce“ další věhlasní umělci. Vracíme se na místo u 5. základní školy, kde jsme se rozloučili s Bondem Truluvem, a stojíme v němém úžasu. Nejenže jeho dílo už je hotové a my s nadšením testujeme rozšířenou realitu, ale na vedlejší zdi už si připravuje náčrt svého výtvoru Igor Tatoo. Tento umělec má kořeny v graffiti, ale těžiště jeho současné práce souvisí s tetováním. Je známý právě v této sféře, díky svému propracovanému stylu sbírá mezinárodní ocenění. Díky vyvinutému smyslu pro detail a zvládnutému stylu je schopen svou tvorbu přenést i na stěnu a vytvořit tak opravdový masterpiece. Jeho nadání a styl, kterým tetuje, je opravdu jedinečný a originální, a tak není divu, že Igor v současnosti patří mezi nejlepší tattoo umělce na světě.

„Díky tomuto festivalu mám možnost udělat velkoplošnou malbu neboli mural, a realizovat tak další ze svých projektů ve veřejném prostoru,“ sděluje Igor Tatoo. „Postava dítěte, která je součástí designu, vyobrazuje můj aktuální postoj k rozvoji talentu a schopností, takzvaných skills, již od útlého věku. Je důležité mít možnost se rozvíjet bez omezení. Nedílnou součástí jsou prvky graffiti, které nechybí v žádném z mých počinů, ať už v oblasti malování, či tetování. Celou malbou se prolíná zabraňovací páska, označující místo činu a sdělující ‚IM TATTOO ART SCENE – DO NOT CROSS‘. Ta zesiluje pozornost diváků a dodává vážnosti tématu rozvoje mladé generace. Toto téma leželo již delší dobu v mém šuplíku. Když jsem dostal nabídku umístit svou malbu na budovu 5. základní školy v Mladé Boleslavi, věděl jsem, že je to ideální příležitost,“ doplňuje background ke svému dílu. 

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Jediná žena festivalu tvoří své největší barevné dílo na zeď

Dalším umělcem, který do Mladé Boleslavi dorazil, je výtvarnice Toy Box. Přesouváme se za ní do míst v blízkosti 3. brány závodu Škoda Auto v Laurinově ulici. „Začala jsem už včera a zatím jsem si celou zeď potagovala,“ ukazuje nám umělkyně svou plochu pro tvorbu. Samotná zeď je třicet metrů dlouhá a pět metrů vysoká. „Menší zeď, na které bude báseň, je dalších devět metrů dlouhá. Jedná se tak o můj největší piece namalovaný barevně na zeď. Je pravda, že jsem dělala i větší věci, ale to byly polepy nebo spíš kresby sprejem, nikoliv malby,“ dodává autorka, která tady poprvé v životě jezdila s plošinou sama. „Mohla jsem to umět už dávno, je to asi tak těžké jako ovládat autíčko na dálkáč,“ usmívá se při loučení s námi. Však my se ještě vrátíme.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Co vznikne, když se do street artu zapojí i děti

Dnešek (úterý 5. září) začínáme opět u 5. základní školy v Dukelské ulici – jdeme se podívat na workshop do školy. Respektive ke škole. Organizátoři nejprve žákům ukazují jednu z technik a následně vyhlašují křídový happening – celá ulice před školou se na několik hodin uzavírá a děti nadšeně tvoří. „Tyhle workshopy mají vždycky nezapomenutelnou atmosféru,“ líčí ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko. „S dětmi je to o to zábavnější, že jsou naprosto spontánní. Druhý workshop se konal v komunitním centru Klementinka, kterého se účastnili hlavně studenti výtvarných oborů základní umělecké školy. Čeká nás ještě třetí workshop v domově seniorů, který se minulý rok setkal také s kladnými ohlasy,“ dodává.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Je i písmo součástí umění?

Od organizátorů se dozvídáme, že dorazila pětice umělců z Berlína a také proslulý IamRushdog. Tak se za ním jdeme rovnou podívat. Míříme znovu ke 3. bráně do Laurinovy ulice, za dům v Dukelské ulici, kde tvoří své dílo. Je to autor, který se inspiroval pouliční kulturou mexických čtvrtí v Los Angeles, kde zčásti vyrůstal a vytvořil si vztah k umění spjatému s latinskou kulturou. Věnuje se calligraffiti – umění, které kombinuje kaligrafii, typografii a graffiti. Jeho obrazy často nesou silná osobní sdělení. Pro Mladou Boleslav vytvoří dílo nazvané Be Ready to Flip the Switch. Autor sám k dílu dodává: „Kaligrafický nápis bude vytvořený mým vlastním stylem písma, které má název Smokeletters. Jde o můj vzkaz divákům. Chtěl jsem tím říct, že každý si musí najít svůj switch, kterým se posune na ještě lepší verzi svého já.“

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Uměli byste vytvořit sochu z ozubených koleček? Třímetrovou?

Je středa 6. září a festival pouličního umění je v plném proudu. My se dnes vypravíme za mistrem z Kutné Hory, kterým je Andrej Németh Endre. Kurátoři ho pozvali, aby vytvořil recyklované umění – 3D objekt z odpadních materiálů. Jednaosmdesátiletý výtvarník se umění věnuje už přes půl století a v Mladé Boleslavi se rozhodl vytvořit re-use sochu ze šrotu. Dílo s názvem Kolečka myšlení bude obsahovat kolem 400 koleček, mít výšku přes tři metry a vážit zhruba tunu. „Andrej je zástupce nejstarší generace umělců a jeho energie a elán jsou inspirací pro všechny,“ říká ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko.

Fotorealismus ve velkém není jen tak!

Nádherné počasí babího léta a šířící se zvěsti o vzniku nových děl napříč městem lákají k umělcům stále více lidí. Pozorují je při práci a nadšeně o street artu diskutují mezi sebou. Dnes jdeme do Nového parku, abychom si prohlédli dílo vznikající na zdejší trafostanici pod taktovkou Proroka alias Michala Filáka. Práce tohoto třicetiletého autora se vyznačují fotorealismem, který ve velkoformátu nenamaluje jen tak někdo. Jak dílo vypadá? Z jedné strany je plnobarevný autoportrét samotného autora. V parku v Mladé Boleslavi, kde je umělec poprvé v životě, tak zanechává svůj podpis v trochu jiném měřítku. Druhá část stěny je malba jeho přítelkyně v komiksovém jednobarevném stylu a navazuje na citát „Za každým úspěšným mužem stojí silná žena“. Dohromady tato malba tvoří celek, který se stává vizuálním bodem parku – a navíc s pozitivními ohlasy.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Velké vyvrcholení festivalu je tady

A máme tu pátek (8. září). Dnes nás čeká celodenní program, hlavní akce pro veřejnost, která se koná před místním nákupním centrem Bondy. Startuje v 11 hodin otevřením urban art zóny. Každý návštěvník si tady nachází to své. Workshopy, graffiti performance, malování na auta, pojízdný tetovací salon nebo vinyl a art shopy – to vše nabízí lidem příjemné zpestření pátečního odpoledne. Nechybí ani pestrá nabídka občerstvení.

V průběhu odpoledne davy viditelně houstnou a vše už se připravuje na hudební vystoupení. Lidé se dobře baví, mimo jiné i o svém pohledu na to či ono dílo, které právě v Mladé Boleslavi vzniklo. A to je přesně to, co organizátoři i partneři akce chtějí – vzbudit veřejnou diskusi a zapojit místní do hledání odpovědí na otázky, které přináší kultivace a oživování společných prostor.

Od čtyř hodin přicházejí na scénu hudební produkce, kterou zahajuje kapela Švihadlo. Legendární reggae uskupení, které je zde de facto na domácí scéně, spolehlivě dává do pohybu i méně uvolněné návštěvníky. Před centrem Bondy vládne pohoda. Když se pak na pódiu objeví ostřílený rapper MC Gey, v publiku je převážně mladší generace a většina si jeho vystoupení náležitě užívá. Tečku za programem, který byl pro všechny návštěvníky zdarma, dělá svým energickým vystoupením umělec 7krát3.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

„Event před centrem Bondy proběhl prakticky bez problému za zájmu široké veřejnosti a vypadá to, že se všichni spříznění i nezávislí návštěvníci opravdu dobře bavili, čímž vykouzlili nezapomenutelnou atmosféru,“ popisuje zpětně ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko. „Pomalovaly se čtyři dodávky a jedno BMW, k tomu si kolemjdoucí mohli vyzkoušet práci se sprejem. Jako bonus jsme nechali návštěvníky pokreslit i speciálně vyrobené písmeno B, které nyní stojí přímo v obchodním centru Bondy,“ dodává s úsměvem.

Šedé betonové zdi si přece zaslouží trochu barvy!

A protože festival oficiálně končí až dnes (sobota 9. září), vyrážíme se mrknout na závěrečný bod z více než týdenního programu – a tím je graffiti jam. Startuje už v 11 hodin, a tak jdeme plni inspirací z předchozích dnů pomoci výtvarně vyzdobit zeď kolem třídy Ludvíka Kalmy a Volkharda Köhlera (tangenty). Barvy jsou k dispozici přímo na místě. Nadšeně se pouštíme do tvorby. Stěna u tangenty dostala novou tvář, ten nejvýraznější kousek vznikl díky produkci umělců z Berlína, kteří si říkají TCK & N3M. Jak to dopadlo, se můžete jít osobně podívat.

Zdroj fotky: Město=galerie

I dívky mohou mít odvážné sny aneb Když žena tvoří vzkaz pro ženy

Zvědavost nám nedala, a tak se odpoledne vyrážíme podívat na podobu čerstvě dokončeného díla umělkyně Toy Box. Dozvídáme se, že se během realizace musela potýkat i s kontrolami policie, když lidé volající na linku 158 upozorňovali, že někdo sprejem ničí zeď. Zároveň ale popisuje své nadšení z reakcí spousty skvělých procházejících. „Ráda bych poděkovala organizátorům za důvěru i skvělou péči, ale také všem, kteří se tu zastavovali a přinesli mi třeba kafe, muffin, croissant, nebo dokonce oběd. A protože bylo vedro, nosili mi i vodu, bylo to neuvěřitelně milé,“ usmívá se.

Pak začne popisovat své dílo. „Toto dílo lze číst jako komiks. Tady vlevo je malá holčička, která má postavenou svoji konvičku s čajem a tady staví stavebnici, protože i holky můžou být architektky a stavitelky,“ popisuje své dílo autorka. A na koho svou malbou cílí, se dozvídáme hned vzápětí. „Tuhle zeď bych ráda věnovala všem, kteří nepřestali věřit svým snům a všemu, co se jim v životě děje, čelí s odvážným srdcem,“ apeluje Toy Box. „To je ten symbol srdce s křídly na lodičce, které jsem odmala měla jako svou osobní značku převzatou z knížky Dobrodružnou stezkou od F. A. Elsnera. Ta mi stále připomínala, že si v životě musím zachovat odvážné srdce. Ráda bych ho věnovala především všem ženám a dívkám mého pokolení, jako je třeba moje máma, které se nebojí dělat a měnit věci. Ráda bych ho věnovala všem odvážným a neohroženým ženám, které se nebojí být nepřizpůsobivé a kašlou na to, co se od nich čeká nebo jak mají vypadat a co mají dělat hodný holky,“ dodává přesvědčivě žena, která je zároveň i úspěšnou spisovatelkou.

„Proměna zdi starého závodu v Laurinově ulici nás nesmírně těší,“ hodnotí její dílo Michal Čapek z Nadačního fondu Škoda Auto. „Jako generální sponzor celé akce jsme moc stáli o to, aby se ‚plátnem‘ pro pouliční dílo stala také některá ze stěn závodu Škoda Auto. Jsme rádi, že se to povedlo, a mám velkou radost, že se dílo většině lidí líbí, soudě podle ohlasů na sociálních sítích. Pochvalně se vyjádřili i někteří představitelé vedení města. Rádi bychom v podpoře tohoto festivalu pokračovali, Mladá Boleslav má v tomto ohledu velký potenciál a může být brzy předním českým městem-galerií,“ prozrazuje.

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města
Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Bonbonek na závěr aneb Na hvězdy se vždycky čeká

V pondělí 11. září nás organizátoři nadšeně zvou k centru Bondy, kde Andrej Németh Endre úspěšně dokončil své originální dílo o rozměrech 320 krát 150 centimetrů. Díky spolupráci s firmou SD – Kovo Mladá Boleslav, kde získal zázemí a spoustu kovošrotu k tvorbě, vznikla opravdu unikátní socha. Materiál, který by jinak skončil v železném odpadu, výtvarník vzkřísil a využil na dílo ve tvaru hlavy. Dvě stěny z ozubených koleček jsou spojeny dalšími kolečky a ocelovými lany a na tom všem je připevněno několik barevných autíček. „Dílo lze vykládat jako symbol lidského bytí a přemýšlení,“ vysvětluje umělec. „Malá kolečka jsou jednoduché věci, větší složitější, části spojky a hřídele jsou pak těžké a komplikované věci,“ dodává. Vskutku originální tečka za celým festivalem. Už teď se moc těšíme na příští rok!

Mladá Boleslav jako netradiční galerie. Street art festival obohatil veřejný prostor města

Ohlédnutí na závěr aneb Bez koho by to nešlo

Festival Město = Galerie se v Mladé Boleslavi konal již podruhé a trval celkem 11 dnů. „Akce dalece předčila naše očekávání,“ uvádí ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko. „Díla se rozprostřela v městské galerii ve veřejném prostoru města Mladá Boleslav a kvalitativně i stylově krásně navázala na loňský ročník, kde budou snad nadále obohacovat veřejný prostor města po spoustu dalších let.“

 

A kdo stojí za financováním této akce? „Realizace byla možná jedině díky super spolupráci s Nadačním fondem Škoda Auto, který je generálním partnerem, dále s Městským úřadem Mladé Boleslavi, SD Kovo Mladá Boleslav, centrem Bondy, firmou Plošiny Müller a se spoustou dalších subjektů a nadšených lidí,“ uvádí ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko. „Velký dík patří také celému mému týmu, který šlapal jako hodinky. Rádi se do Mladé Boleslavi vrátíme i v příštích letech a přidáme do městské galerie další kusy současného umění. Myslím, že půda je pro to skvěle připravená.“

 

Festival se v průběhu jara a léta konal i na dalších místech – v Benátkách nad Jizerou, Nymburce, Poděbradech a vyvrcholil právě v Mladé Boleslavi. Jednalo se o již 7. ročník.

 

Akce se pořádala pod osobní záštitou hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové. Mediálním partnerem bylo COLOR Music Radio. 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!