https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Image_2bb475c18d.jpg
Aktuality

Recepty z hor: mateřídoušková šťáva

14. 7. 2023
Jiří Štefek

Při procházkách po horských loukách či na zahrádce můžete narazit na fialové koberce léčivých rostlinek. Pokud po bližším ohledání uslyšíte bzukot včel a po promnutí lístků mezi prsty ucítíte „tymiánovou“ vůni, bude se jednat o mateřídoušku.

Mateřídouška patří k více než dva tisíce let známým a velmi oblíbeným bylinám, jejichž typickým stanovištěm jsou slunné meze. Má spoustu léčivých účinků. Pomáhá proti stresu, uklidňuje, dezinfikuje, uvolňuje zahleněné dýchací cesty. Pomáhá při žaludečních potížích, průjmech a podobně.

Ukažme si, jak využít její bohaté léčivé účinky, a to ve formě lahodné šťávy, která bude nyní v horkých letních dnech obzvláště osvěžující.

Recepty z hor: mateřídoušková šťáva

Suroviny:

(jejich poměr upravte podle množství mateřídoušky)

 

* 1 koš nastříhané mateřídoušky

* 7 l vody + 1,5 l studené vody na očištění citrónů

* 2 kg cukru

* 2 sáčky kyseliny citronové

* 4 citróny

* 3 lžíce octa

Postup

  1. Mateřídoušku sříháme i s květy, díky nimž bude mít šťáva krásnou růžovou barvu. Sdrhneme ji z dřevnatých stonků a nožem nasekáme na zhruba dvou- až třícentrimetrové kousky. Nasekanou mateřídoušku přesypeme do umývadla a zalijeme studenou vodou. Přisypeme kyselinu citrónovou a přidáme plávky očištěných citrónů. Pokud nemáme citróny v biokvalitě, nejprve je očistíme tak, že je ponoříme do 1,5 litru vody smíchané se 3 lžícemi octa a po 15 minutách je vyjmeme a umyjeme pod tekoucí vodou.
  2. Vše důkladně smícháme dohromady, zakryjeme čistou plenou a dáme na chladné místo, ideálně do sklepa, kde vše necháme dva dny louhovat.
  3. Po dvou dnech výluh přecedíme přes plenu do hrnce, přidáme cukr a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Šťáva se nesmí úplně vařit. Postačí teplota kolem 80 °C. Je důležité ji pravidelně míchat a hlídat, aby se cukr nezačal zespodu připalovat.
  4. Mírně vychladlou tekutinu pak přelijeme do předem připravených umytých sklenic.  

 

Recepty z hor: mateřídoušková šťáva
Recepty z hor: mateřídoušková šťáva

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!