https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_20230415_133728_644fa1abc2.jpg
Průvodce regionem

Recepty z hor: krkonošské sejkory

11. 5. 2023
Jiří Štefek

Tradičním krkonošským pokrmem, který je dodnes oblíbeným tipem na večeři doma, ale i vítaným občerstvením na krkonošských trzích, jarmarcích nebo poutích, jsou sejkory. Jde vlastně o bramboráky pečené na sucho, které se následně potírají máslem. Jejich příprava či složení se mohou v různých částech Krkonoš od sebe lišit.

Pojďme nejprve trochu do historie. Krkonoše v minulosti bývaly drsným a chudým krajem. Bylo to dáno i prostředím, které nepřálo teplomilným a jinak náročným plodinám. Zdejší lidé proto na svých políčkách hojně pěstovali brambory, česnek, hrách nebo zelí. Tomu pak odpovídaly i pokrmy, které z nich připravovali.

Jedním z nich byly právě i sejkory. Nejstarší zmínky hovoří o tom, že šlo o jednoduchou směs ze strouhaných syrových brambor, mouky, kmínu a soli, z níž se tvořily placičky, které se pak pekly na kamnech pomazaných kůží od špeku. Tyto placičky se pak mastily škvařeným máslem. Později se začaly do sejkorové směsi přidávat vejce, česnek a majoránka. Dnes někdo může přimíchávat i na jemno nakrájenou cibuli.

Nyní si řekněme, co všechno je pro přípravu krkonošských sejkor potřeba:

  • 1 kg syrových brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • sůl, 
  • kmín, 
  • majoránka
  • polohrubá mouka na zahuštění
  • máslo na potření hotových sejkor

Oloupané syrové brambory nastrouháme na středně hrubém struhadle. Přidáme k nim vylisovaný česnek, vejce a kmín s majoránkou. Vše pořádně zamícháme. Následně do směsi vsypeme polohrubou mouku, která slouží na její zahuštění. Zahuštěná směs nesmí být tuhá, nýbrž kašovitá, aby se s ní dobře dále manipulovalo. A na závěr směs osolíme. 

Zatímco klasické bramboráky se pečou na pánvi na horkém oleji, sejkory se připravují na sucho přímo na plotně, pánvi či kulatém plátu. Placičky se pečou z obou stran do zlatova až středně hnědé barvy. Po upečení se sejkory potírají rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pokud si chcete vychutnat sejkory na sladko, nedáte do základní směsi česnek, kmín ani majoránku a hotové placičky pak potřete švestkovými nebo jablečnými povidly. 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!