https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_20240105_130023_09036cdce7.jpg
Aktuality

Recepty z hor: hop do vody s houbami

29. 1. 2024
Jiří Štefek

Krkonoše a jejich podhůří byly v minulosti drsný a nepříliš bohatý region. Tomu odpovídal i jídelníček zdejších obyvatel, který si musel vystačit s omezenou skladbou surovin, ať už těch, co se urodily na políčkách před chalupami, nebo těch, co se daly najít v lese. Jednou z vděčných „komodit“ pro přípravu pokrmů představovaly houby. Tato plodina byla součástí polévek, omáček, dělala se z ní smaženice, houbový kuba, ale i pokrm, pro který se vžilo pojmenování „hop do vody“.

Za úsměvným označením se ukrývá velmi jednoduché jídlo, které vůbec není náročné na přípravu. Ve své podstatě to jsou vařené nočky smíchané se směsí ovařených hub. Jde o oblíbený a chutný recept, na kterém dříve vyrůstaly celé generace horalů.

Pro přípravu tohoto pokrmu je zapotřebí těchto surovin:

*houby (čerstvé nebo sušené)

*hladká mouka (cca 500 gramů)

*voda

*máslo

*sůl, kmín

Pro přípravu houbové směsi můžeme použít čerstvé i sušené houby. Pokud používáme sušené houby, necháme je předem alespoň hodinu nabobtnat ve vlahé vodě. Čerstvé nakrájené nebo nabobtnalé sušené houby zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vody by mělo být takové množství, aby společně s vařenými houbami tvořila středně řídkou směs či omáčku. Během varu do hub přidáme sůl, kmín a zhruba 30 gramů másla a necháme provařit alespoň dvacet minut.

Do hladké mouky přidáme zhruba 200 mililitrů vlahé vody a špetku soli a směs vypracujeme v hladké těsto. Důkladně připravené těsto poznáme podle toho, že v něm nejsou žádné hrudky a snadno se odlepuje od vařečky. Nočky vaříme ve vroucí osolené vodě, a to tak, že ve vroucí vodě smočenou lžící vykrajujeme z hotového těsta drobné knedlíčky a vkládáme je do vroucí vody, kde se nočky od lžíce odlepí. Nočky vpravené do vařící se vody průběžně mícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Takto je vaříme šest až osm minut. Poté je cedníkem vyndáme do připravené misky.

Uvařené nočky následně spojíme s uvařenou houbovou směsí, důkladně promícháme a hned servírujeme.

Recepty z hor: hop do vody s houbami

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!