https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/hobitin_5957005b93.jpg
Průvodce regionem

Tip na výlet: Český Hobitín

27. 5. 2024
Jan Myšák

Málokoho by napadlo, že právě v Orlických horách může najít kus Středozemě – fantasy světa britského spisovatele 20. století J. R. R. Tolkiena. Před více než deseti lety se totiž Svatoslav Hofman rozhodl, že na zahradě rodinného domku postaví hobití usedlost, která dnes skýtá nejeden drobný domeček. Kromě originálního filmového Hobitína na Novém Zélandu je právě ten v Šedivinách podle autora stále jediný svého druhu na světě.

Český Hobitín v orlickohorské osadě Šediviny nedaleko od Dobrušky vás zavede do magického světa Středozemě. Tuto malou hobití vesničku navrhl a vlastníma rukama postavil zapálený fanoušek Tolkienova světa Svatoslav Hofman na rodinném pozemku. Orlické hory mu totiž vždy svým způsobem připomínaly hobity obydlený Kraj. Původně zamýšlel jednu nebo dvě nory čistě jako nadšenecký projekt, který záhy rozšířil kvůli natáčení fanouškovského snímku Stíny Kraje. Vesnička vznikala krůček po krůčku, především během víkendů, několik let. Dnes stojí v usedlosti tři nory, hospůdka Zelený drak a největší obydlí U Sudu.

Tip na výlet: Český Hobitín

Šest let práce

V nejprostornějším příbytku příhodně pojmenovaném U Sudu zřídil autor i drobnou ložnici v zabudovaném dřevěném sudu. Přátelům, případně i fanouškům dovoluje po předchozí domluvě přenocování. Nepočítejte však s pětihvězdičkovým hotelovým zážitkem, sprchu ani elektrické zásuvky zde nenajdete.

Stavbu hobitích nor začal Hofman už v roce 2012 ještě při studiu na gymnáziu, kdy využil vše, co mu přišlo pod ruku. Materiál na stavbu hledal nejenom v kůlně a na půdě, kde se u starších rodinných domků přirozeně nastřádá, ale dokonce i u popelnic se mu poštěstilo vhodné prvky najít. Stavbou exteriérů, ale především detailních interiérů, venkovních záhonků a plůtků do dnešní podoby strávil přes šest let.

Tip na výlet: Český Hobitín
Tip na výlet: Český Hobitín

Kdy a jak sem zavítat?

Český Hobitín se otevírá návštěvníkům každým rokem od poloviny dubna do poloviny listopadu. Od roku 2024 je zapotřebí svou návštěvu předem ohlásit a zarezervovat si čas přes e-mail [email protected], a to mezi 9.–18. hodinou. Nově bude o víkendech veřejnosti nepřístupný. Na facebookové stránce autor také upozorňuje, že se nejedná vyloženě o výletní místo pro rodiny s malými dětmi nebo velké skupiny. Také upozorňuje na náročnost terénu a nezpevněné cestičky znemožňující přístup kočárkům nebo invalidním vozíkům. Psi sem mají vstup zakázán. Vstupné autor nadále ponechává dobrovolné.

Zaparkovat je možné u hlavní silnice, odkud je to zhruba pět minut chůze do mírného kopce. V případě obsazenosti míst nabízí autor i vyhrazené parkoviště před rodinným domem.
 

Kde se vzala Středozem?

Vcelku drobná knížka Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky nebo známější knižní trilogie Pán prstenů jsou díla britského spisovatele J. R. R. Tolkiena ze 30. a 40. let 20. století. Tolkienovi je přisuzován titul otec fantasy žánru literatury, který je dnes možná i populárnější než tehdy. Svět, který Tolkien dokázal vytvořit, je bohatý svou takřka skutečnou historií nejrůznějších národů, ať už lidí, trpaslíků, elfů, skřetů, nebo právě hobitů, kteří měli autorovu srdci vždy nejblíž svým poklidným způsobem života.

 

Mladší generaci se Tolkienův svět znovu přiblížil na přelomu milénia, kdy kina uváděla filmové zpracování Pána prstenů a o dekádu později i Hobita podle režiséra Petera Jacksona. Ten pro svou vidinu Středozemě zvolil krajinu Nového Zélandu, která je velmi různorodá a dva hlavní ostrovy tvořící tento stát mají zcela odlišný charakter. Podstatnou část tamní ekonomiky tvoří právě nadšenci těchto filmových trilogií, cestující po stopách filmařských lokalit klidně přes půl světa.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!