https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Web_1920_8_786d242051.jpg
Průvodce regionem

Kostel sv. Matouše aneb magické místo v Orlických horách

19. 10. 2023
Tereza Kramlová

Ten, kdo má Orlické hory prochozené křížem krážem, barokní kostel svatého Matouše nejspíše zná. Kromě toho, že je to krásné místo, na které je radost se vracet, jde také o orientační bod pro mnoho turistů. A většina by vám potvrdila, že na toto místo rozhodně jen tak nezapomenete.

Na místě kostela stál dříve klasický dřevěný kostelík, ten se však ve třicátých letech 18. století rozhodli karmelitáni přestavět. Základní kámen byl položen v květnu roku 1737 a od té doby se kostel ještě několikrát rekonstruoval a změnil i majitele. V roce 1833 dokonce vyhořel, ale místní obyvatelé a duchovní jej naštěstí opravili a za dva roky byl znovu otevřen veřejnosti. Další vylepšení přišlo v období první republiky, kdy byla vystavěna nová střecha. Po druhé světové válce bylo odsunuto německé obyvatelstvo, o kostel se neměl kdo starat, a tak začal chátrat. Jeho původní krása tak podlehla času, nedostatku péče a vandalismu.

Věděli jste, že...

Kostel obklopuje starý německý hřbitov, na kterém je pochován i Hieronymus Brinke. To byl jedlovský tkadlec, písmák (laický znalec Bible) a také autor jedlovské kroniky, kterou místní převzali jako hymnu všech horských tkalců.

V roce 1993 se ale naštěstí začalo blýskat na lepší časy a začalo se s celkovou opravou. Kostel má nyní novou střechu a v budoucnu se dočká i dalších vylepšení. Když vstoupíte dovnitř, uvidíte skromný interiér, který ale nepostrádá kouzlo a sílu. Na zdech můžete vidět obrazy starých časů, k posezení slouží jednoduché dřevěné lavice a vpředu se nachází kamenný pult.

Jelikož toto místo přímo vybízí k zastavení, mnozí turisté rádi využívají posezení se samoobslužným barem na Kačenčině pohádkové stezce, která je přímo u kostela. Takový výlet si tedy užijí i rodiny s dětmi, které se zde mohou zabavit dřevěnou osmisměrkou. Všichni nehledě na věk pak určitě ocení houpačku zavěšenou na stromě u kostela, odkud je krásný výhled na hřebeny Orlických hor, a pokud počasí přeje, lze dohlédnout až do Krkonoš.

Kostel sv. Matouše aneb magické místo v Orlických horách
Kostel sv. Matouše aneb magické místo v Orlických horách

Za kostelem zase najdete mariánský sloup, který byl sestaven před více než dvaceti lety, ale jeho části jsou mnohem starší. Sloup nechal vystavět tehdejší deštenský farář P. Pavel Rousek, a to ze staré mariánské sochy neznámého původu a sloupu, který kdysi v kostele podpíral kůr.

A kudy se na vršek s kostelem svatého Matouše dostanete? Kostel se nachází na cestě u údolí Bělé na Studený vrch, a pokud vyrazíte z blízké obce Deštné, cesta vám zabere necelou třičtvrtěhodinku. Terén je mírný, takže se nemusíte bát vyrazit i s dětmi a na své si přijdou také cyklisté.

Věděli jste, že...

Zatímco dnes patří Orlické hory k nejméně lidnatým částem České republiky, v období baroka tomu bylo naopak. Bylo to především kvůli mnoha řemeslům, která byla závislá na dřevě.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!