https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/1_002885e331.png
Aktuality

„Darujeme kroužky dětem“ opět pomůže rodinám na Rychnovsku

25. 1. 2024
Ondřej Nečas

Již 10,3 milionu korun rozdělil po celé republice od listopadu 2022 projekt „Darujeme kroužky dětem“. Ten organizuje Česká rada dětí a mládeže a pomáhá nízkopříjmovým rodinám s financováním volnočasových aktivit pro děti. Patnáctého ledna odstartovalo nové kolo, úspěšnou aktivitu nově podpořila také manželka prezidenta České republiky Eva Pavlová.

Na Rychnovsku (a také Mladoboleslavsku a Vrchlabsku) je od podzimu 2023 klíčovým partnerem projektu Nadační fond Škoda Auto. „‚Darujeme kroužky dětem‘ je krásným přírůstkem mezi našimi podpořenými projekty. A to, že opravdu pomáhá, potvrzují data z výzkumu agentury STEM. Celkem 64 % českých rodin v něm uvádí, že bez podpory projektu Darujeme kroužky dětem by volnočasovou aktivitu svým dětem nemohly zajistit nebo by s jejím zajištěním měly velké komplikace. Děti jsou naše budoucnost a jsem velice rád, že jim tímto způsobem můžeme pomoci dělat to, co je opravdu baví a co je rozvíjí, bez ohledu na finanční status rodiny,“ říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto.

Zmíněný výzkum a data od České rady dětí a mládeže, která je zastřešující organizací pro více než stovku volnočasových organizací podporujících mimoškolní výchovu dětí a dospívajících po celém Česku, přinášejí i další zajímavá čísla. Od počátku svého fungování podpořila iniciativa 6191 dětí, nejčastěji ve věku 7–13 let. Při výzvách z loňského roku se zapojilo přes tisíc poskytovatelů služeb, kteří nabídli na 10 000 různých aktivit z oblastí sportu, oddílové a táborové činnosti, vzdělávání či výtvarných, hudebních a dalších uměleckých oborů. Pohybové aktivity byly nejpopulárnější, zvolilo si je přes 60 % žadatelů, uměleckým směrem se naopak vydalo 39 % z nich. Konkrétně na Rychnovsku šlo nejčastěji o příspěvky na hudební a výtvarné kroužky následované sportovními aktivitami.

„Pohybové aktivity byly nejpopulárnější, zvolilo si je přes 60 % žadatelů, uměleckým směrem se naopak vydalo 39 % z nich. Konkrétně na Rychnovsku šlo nejčastěji o příspěvky na hudební a výtvarné kroužky následované sportovními aktivitami.“
„Darujeme kroužky dětem“ opět pomůže rodinám na Rychnovsku

S podporou první dámy

Tím ale dobré zprávy pro iniciativu „Darujeme kroužky dětem“ nekončí. Do dalšího pololetí totiž nově vstupuje pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové: „S velkou radostí jsem přijala záštitu nad iniciativou Darujeme kroužky dětem. Jedná se o velmi důležitý a hodnotný podnět, zvláště v současném sociálně-ekonomickém klimatu. Jsem přesvědčena, že tento projekt přináší radost a pomoc do života mnoha rodin a zároveň dává dětem možnost seberealizace. Těším se na sledování úspěchů tohoto projektu a jsem vděčná, že mohu být součástí něčeho tak významného,“ prozradila paní Pavlová důvod své podpory.

Jak žádat?

A jak vůbec projekt funguje na straně žadatelů a s jakými pravidly? Pomoc je určena rodinám, které jsou v tíživé finanční situaci a pobírají jednu z následujících forem podpory: přídavek na dítě, příspěvek na péči, odměnu pěstouna nebo příspěvek při pěstounské péči.

Proplatit je možné náklady spojené s volnočasovými aktivitami dětí a dospívajících mezi 3–18 lety, ať už jde o členské příspěvky, startovné, vybavení, či prázdninové akce ve spojení s dlouhodobou aktivitou. Projekt funguje na principu voucherů, kdy rodič prostřednictvím jednoduché registrace požádá o příspěvek doložením potřebných dokumentů a následně si vybere, kterému poskytovateli volnočasových aktivit peníze z voucherů odešle. Výše podpory je až 2000 Kč (4× 500) na jedno dítě za jedno pololetí, tedy celkem až 4000 Kč na jedno dítě ročně.

„Darujeme kroužky dětem“ opět pomůže rodinám na Rychnovsku
„Darujeme kroužky dětem“ opět pomůže rodinám na Rychnovsku

Nová výzva je tady!

„Darujeme kroužky dětem“ organizuje Česká rada dětí a mládeže. Ta finanční příspěvky poskytuje díky laskavé podpoře partnerů projektu, jimiž jsou Karel Komárek Family Foundation, Nadace České spořitelny, Nadace Albatros, Sazka, hlavní město Praha, UNICEF, Nadační fond Škoda Auto a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Nová výzva na podporu aktivního trávení volného času odstartovala 15. ledna 2024. Příjem žádostí, které jsou díky online podání v maximální možné míře diskrétní, potrvá až do 14. dubna přes jednoduchý registrační systém Aktivní město. Více informací a registrační formulář najdou zájemci (nejen) z Rychnovska na adrese www.darujmekrouzky.cz. Projekt doprovází i veřejná sbírka prostřednictvím portálu Darujme.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!