https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Kopicuv_statek_4_140c77f0ae.jpg
Průvodce regionem

Tip na výlet: skalní reliéfy u Kopicova statku

30. 5. 2023
Klára Marková

Naši dnešní toulku Českým rájem začínáme na parkovišti u hřbitova v Kacanovech. Nevelká víska se původně jmenovala Vrcha. Není se čemu divit. Zdejší krajina je zvlněná. Dnešní název Kacanovy možná pochází z italského Casa Nuova (Nový dům). V kraji ostatně dříve bývalo mnoho brusičů polodrahokamů a skla z Itálie, co pracovali u Kozákova, který je odsud co by kamenem dohodil.

U parkoviště hned vidíme šipku Kopicův statek, a tak se vydáme po modré turistické značce směrem nahoru. Po asfaltové cestě, která vede lesem, stoupáme asi 800 metrů, než na rozlehlé louce konečně spatříme Kopicův statek. Zdejší statek je vedle Dlaskova statku dalším z typických pojizerských domů. Historie této roubené lidové stavby sahá až do roku 1787. V současnosti usedlost můžeme obdivovat pouze zvenku, protože ji vlastní soukromníci. Vedle statku do zdejšího kraje hledí socha sv. Jiřího z roku 1806. 

Z asfaltové cesty zabočíme doprava a asi po 100 metrech uvidíme šipku ke zdejším skalním reliéfům, které jsou cílem naší dnešní toulky. Po úzké lesní pěšině obcházíme statek a sestupujeme roklí k pískovcovým skalám, do kterých v minulém století lidový naivní umělec Vojtěch Kopic vytesal přes třicet reliéfů. Lidový umělec se do usedlosti, které se původně říkalo Jirošova rychta, přiženil v době první republiky. Skalní reliéfy vytvářel od čtyřicátých let až do své smrti roku 1978. 

Tip na výlet: skalní reliéfy u Kopicova statku
Tip na výlet: skalní reliéfy u Kopicova statku
Tip na výlet: skalní reliéfy u Kopicova statku
Tip na výlet: skalní reliéfy u Kopicova statku

Vojtěch Kopic se inspiroval hlavně motivy z českých dějin. Najdeme zde reliéfy postav z českého dávnověku jako je kněžna Libuše nebo Horymír. Nachází se tu i podobizny slavných velikánů z naší historie jako například Karla IV., Mistra Jana Husa, Jana Amose Komenského či Karla Havlíčka Borovského. Můžeme si tady prohlédnout ovšem i reliéfy zvířat, třeba lva. Dále narazíme třeba na amorka, chaloupku, slunce nebo varhany. Reliéfy doplňují krátké citáty, které bohužel už ve většině případů nejsou příliš dobře čitelné.  Z Kopicova statku můžete po turistických značkách dál pokračovat na rozhlednu a skalní vyhlídku Hlavatice nebo na Hrubou Skálu. O tom ale až někdy příště.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!