https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_42e5016d20.png
Osobnosti

Rekordman z cukrovaru

22. 4. 2022
NovéBoleslavsko

Ikonu lehké atletiky Emila Zátopka vám představovat určitě nemusíme. Věděli jste ale, že na jeho běžeckých rekordech nese velký podíl i jeden ze zaměstnanců mnichovohradišťského cukrovaru?

Josef Hron se narodil v Praze v roce 1905 a lehké atletice propadl už ve svých sedmnácti letech. Během studií na vysoké škole reprezentoval Československo na Světových studentských hrách, brzy nato se stal součástí státního reprezentačního družstva. Jeho dominantou byly pětikilometrové tratě, kvalitních výsledků ale dosahoval třeba i v maratonu. 

Během své reprezentační kariéry začal inženýr Hron, mimo jiné zaměstnanec cukrovaru v Mnichově Hradišti, studovat různé zahraniční běžecké techniky, které následně aplikoval na mladé československé závodníky. Na každoročních soustředěních, která na jeho popud vznikla, trénoval například i Emila Zátopka, do dnešní doby jedno z nejzásadnějších jmen české atletiky. 

Se Zátopkem se Hron seznámil v roce 1945 a pozval ho na svůj květnový kurz – tomu tehdy slavný běžec navzdory prvotnímu zaváhání nakonec obětoval svou dovolenou. Právě tam Zátopek Hronovi slíbil, že se pokusí překonat dosavadní rekord na 5 kilometrů, což se mu ještě v tom samém roce také podařilo, a to i díky Hronovým trenérským technikám.  

A kde na Josefa Hrona, atleta tělem i duší a rekordmana, můžeme narazit dnes? Jeho odkaz připomíná Mnichovohradišťská 25, běžecký memoriál, jehož 31. ročník se poběží již tento červen. Tuto významnou osobnost regionu připomíná i místní atletický stadion Ing. Josefa Hrona, který od znovuotevření po rekonstrukci v roce 2018 nese jeho jméno. 

Právě příběhy, které ovlivnily historii našeho regionu, hledáme v Zapomenutých příbězích Mladoboleslavska. Grantová výzva Nadačního fondu ŠKODA AUTO a Bohemian Heritage Fund s cílem stmelit obyvatele našeho kraje a připomenout si události i osobnosti, které ovlivnily naši historii, běží už jen do konce dubna. Přihlaste své rodinné stříbro do výzvy i Vy a získejte finanční odměnu a možnost podělit se s regionem o svůj příběh nebo pamětihodnost na závěrečné výstavě. Více informací o grantu naleznete na www.kulturamazelenou.cz

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!