https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/2_698bed713b.jpg
Průvodce regionem

Po naučné stezce Josefa Pekaře

19. 7. 2023
Klára Marková

Čtyřkilometrová naučná stezka vznikla v roce 2020 u příležitosti oslavy 150. výročí narození profesora Josefa Pekaře. Hlavním cílem tohoto projektu je zvýšení povědomí o životě, díle a odkazu jednoho z předních českých historiků, který pocházel z Turnovska.

Stezka symbolicky začíná v Dolánkách u Turnova u Dlaskova statku. Josef Pekař totiž napsal jednu ze svých prvních prací o vzdělaném písmáku Josefu Dlaskovi (1783–1853), který na zdejším statku žil. Z Dolánek trasa pokračuje Vazoveckým údolím. Poté prudce stoupá do kopce na Malý Rohozec. Vede kolem místa, kde až do roku 1968 stála historikova rodná chalupa. V Malém Rohozci stojí za návštěvu místní pivovar, kde se můžete občerstvit. Čepují zde i výtečné višňové pivo. Stezka končí u kostela svatého Jiří v Jenišovicích, protože na zdejším hřbitově je místo Pekařova posledního odpočinku. 

Po naučné stezce Josefa Pekaře
Po naučné stezce Josefa Pekaře
Po naučné stezce Josefa Pekaře
Po naučné stezce Josefa Pekaře

Technologie v akci

Na trase je celkem šest zastavení. Na každém panelu jsou nejen informace o Josefu Pekařovi, ale i o místě, kde právě stojíte. Texty doplňují fotografie. Naučná stezka má i vlastní webové stránky, na kterých najdete mimo jiné i plánek trasy a rozšířenou fotogalerii. Pokud se chcete dozvědět více informací, stačí si načíst QR kód ze spodní lišty panelu, který vás na webové stránky přesměruje. V případě, že vás téma zaujalo, si na webu u každého zastavení můžete přečíst podrobnější informace. Autoři projektu mysleli i na turisty ze zahraničí. Ti si mohou pomocí QR kódů přečíst základní informace v angličtině a v němčině.

Po naučné stezce Josefa Pekaře
Po naučné stezce Josefa Pekaře

První panel najdete vedle Dlaskova statku. Další se nachází ve Vazoveckém údolí u studánky Bezednice. V Malém Rohozci postupně narazíte na další tři panely. První je ve svahu, kde stávala Pekařova chalupa, další dva najdete v místních částech Na Černavě a Na Pískách. Šestý panel je vedle hřbitova v Jenišovicích, kde je hrob Josefa Pekaře.

„Pokud se chcete dozvědět více informací, stačí si načíst QR kód ze spodní lišty panelu, který vás na webové stránky přesměruje.“

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!