https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Web_1920_1_36002e712a.jpg
Aktuality

Recepty z hor: lívance s borůvkovým žahourem

29. 8. 2023
Jiří Štefek

Během letních či podzimních toulek po Krkonoších je takřka vyloučené je minout. Řeč je o borůvkách, tedy plodech keříku zvaného brusnice borůvka. Těmito drobnými modrými bobulkami jsou obsypány bujné porosty lemující jak cesty i lesní pěšiny, tak souvislé porosty strání či pasek. Borůvky jsou zkrátka všude a lákají turisty k velice zdravému mlsání.

Ano, čtete správně, ke zdravému mlsání. Vězte, že borůvky patří mezi nejzdravější druhy ovoce, které známe a konzumujeme. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek a mnoha vitaminů. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů a podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

Kromě zdravého mlsání lze borůvky použít i k vyčarování nepřeberného množství sladkých dobrot, které obzvlášť v létě potěší malé i velké. Jednou z nejoblíbenějších sezonních pochoutek jsou lívance s borůvkovým žahourem.

Pro jejich přípravu potřebujeme:

Lívance

*0,5 litru mléka

*2 vejce

*hladká mouka na zahuštění

*50 gramů ovesných vloček

*kypřicí prásek do pečiva

*cukr krupice, sůl

*olej na smažení

 

Žahour

*300 gramů borůvek
*30 gramů másla
*100 mililitrů smetany
*cukr krupice
*menší citron
*voda

 

Servírování

*moučkový cukr

*zakysaná smetana, šlehačka, máta

Recepty z hor: lívance s borůvkovým žahourem

Do mléka rozbijeme dvě vajíčka a důkladně je metlou prošleháme. Přidáme špetku soli a jednu kávovou lžičku cukru a opět promícháme. Nasypeme prášek do pečiva a ovesné vločky a opět řádně rozmícháme. Nakonec přidáváme hladkou mouku a té nasypeme tolik, aby směs byla hutná, ale stále tekutá. Na pánvi rozpálíme olej a sběračkou po malých dávkách do pánve naléváme těsto. Pečeme zprudka a lívance rychle otáčíme, aby se nepřipálily.

Do rendlíčku nasypeme borůvky smíchané s cukrem (zhruba dvě až tři velké lžíce), zalijeme dvěma až třemi velkými lžícemi vody a na středně silném ohni přivedeme k varu. V okamžiku, kdy začne borůvková směs pěnit, přidáme máslo a vymačkanou šťávu z půlky menšího citronu a opět promícháme. (Obecně platí, že čím déle žahour vaříme, tím více se plody rozvařují).
Zhruba po minutě přidáme smetanu a necháme zhruba dvě minuty provařit. Hotový žahour vypneme a necháme několik minut odstát.

Na talíř pokládáme upečené lívance, které můžeme přes sítko posypat moučkovým cukrem. Následně na ně lžící nanášíme hotový žahour. Můžeme je dozdobit zakysanou smetanou či šlehačkou a lístky máty. Okamžitě podáváme a konzumujeme. Teplý žahour v kombinaci s nadýchaným lívancem a šlehačkou vykouzlí jedinečný gurmánský požitek, který zaručí úsměv na tváři každého malého i velkého strávníka.

Věděli jste, že...

Pojem „žahour“ označuje omáčku z ovoce, smetany a cukru. Recept na jeho přípravu je známý již od středověku a rozšířený byl především mezi německým etnikem.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!