Do mléka rozbijeme dvě vajíčka a důkladně je metlou prošleháme. Přidáme špetku soli a jednu kávovou lžičku cukru a opět promícháme. Nasypeme prášek do pečiva a ovesné vločky a opět řádně rozmícháme. Nakonec přidáváme hladkou mouku a té nasypeme tolik, aby směs byla hutná, ale stále tekutá. Na pánvi rozpálíme olej a sběračkou po malých dávkách do pánve naléváme těsto. Pečeme zprudka a lívance rychle otáčíme, aby se nepřipálily.
Do rendlíčku nasypeme borůvky smíchané s cukrem (zhruba dvě až tři velké lžíce), zalijeme dvěma až třemi velkými lžícemi vody a na středně silném ohni přivedeme k varu. V okamžiku, kdy začne borůvková směs pěnit, přidáme máslo a vymačkanou šťávu z půlky menšího citronu a opět promícháme. (Obecně platí, že čím déle žahour vaříme, tím více se plody rozvařují).
Zhruba po minutě přidáme smetanu a necháme zhruba dvě minuty provařit. Hotový žahour vypneme a necháme několik minut odstát.
Na talíř pokládáme upečené lívance, které můžeme přes sítko posypat moučkovým cukrem. Následně na ně lžící nanášíme hotový žahour. Můžeme je dozdobit zakysanou smetanou či šlehačkou a lístky máty. Okamžitě podáváme a konzumujeme. Teplý žahour v kombinaci s nadýchaným lívancem a šlehačkou vykouzlí jedinečný gurmánský požitek, který zaručí úsměv na tváři každého malého i velkého strávníka.