Zelí je poměrně univerzální plodina. Daří se mu v teplých oblastech Polabí a jižní Moravy, ale s úspěchem ho lze pěstovat i ve vyšších polohách, například na Vysočině nebo v Krkonoších (a jejich pomezí s Jizerskými horami). Ze zdejšího regionu totiž pochází vyhlášené vysocké zelí. V okolí Vysokého nad Jizerou se tato červená odrůda, typická svým špičatým tvarem a svou křehkostí, pěstuje více než 350 let. Ne nadarmo se mu v nadsázce říká „poklad Krkonoš“.
Po sklizni se hlávky krouhají a nakrouhané zelí se míchá ve velkých vanách, škopcích či lavorech a plní se jím velké zeláky, ale i klasické zavařovací sklenice. V řadě místních chalup ještě uchovávají historické krouhací stroje a samotné krouhání zelí a práce kolem něj jsou velký zážitek a pro místní taková malá společenská událost. Výsledný produkt obsahuje velké množství vitaminu C, provitaminu A, dvojnásobek železa než zelí bílé, selen, vitamin B12, pyridoxin, niacin a kyselinu pantotenovou, draslík, hořčík, zinek, sodík, mangan.