https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Web_1920_9_36f762293b.jpg
Aktuality

Recepty z hor: houbovec

10. 10. 2023
Jiří Štefek

Konec léta a začátek podzimu je obdobím, kdy krkonošské lesy oplývají nepřeberným množstvím hub. Houby byly v minulých stoletích v tomto regionu jednou ze základních potravin zdejšího obyvatelstva, a proto jsou základní a zcela nedílnou součástí mnoha krajových pokrmů, jako je krkonošské kyselo, bramboračka, houbový kuba či smaženice na topince.

My si dnes připravíme jednoduchý, ale velice chutný pokrm nazývaný houbovec, kterému se v některých částí Krkonoš říká též hubník.

Pro jeho přípravu budeme potřebovat:

*4 housky nebo rohlíky
*3 vejce
*750 ml mléka
*6 polévkových lžic krupice
*houby
*40 gramů špeku nebo anglické slaniny
*5 stroužků česneku, menší cibuli
*majoránku, kmín, sůl
*olej na plech pro pečení

Houbovec je v podstatě slaná nádivka, pro kterou je charakteristické přidání hub jako jedné z hlavních surovin. Jde však o houby nasbírané v lese, nikoliv žampiony či jiné komerčně pěstované houby, jako jsou hlívy a podobně.

Pro přípravu houbovce je nutné, aby použité houby prošly varem. Mohou to být jak plodnice čerstvě nasbírané v lese, tak i usušené. Třetím nejčastějším způsobem je použití předvařené a zamražené smaženice, což jsou houby uvařené ve vodě. Houby si tepelně upravíme alespoň hodinu před samotnou přípravou směsi na houbovec, neboť při zpracování už musí být vychladlé.

Postup

  1. Při přípravě houbovce začneme krájením pečiva na menší kostičky. Ideální je, pokud pečivo není úplně čerstvé, ale například jeden či dva dny staré. V takovém případě se totiž dobře krájí, netrhá se a nevznikají velké drobky. K nakrájeným kostičkám přidáme krupici, kmín, majoránku, na drobno nakrájenou cibuli, vylisovaný česnek a polovinu z připraveného množství špeku nebo anglické slaniny, které nakrájíme na kostičky. Vše dobře promícháme. Druhou polovinu špeku nebo slaniny také nakrájíme na kostičky a dáme na plech společně s olejem. Plech vložíme do trouby a zapneme ji na 170 stupňů.
  2. Během následujících tří až čtyř minut, než se trouba rozpálí a špek na oleji mírně opraží, musíme zvládnout dokončit přípravu houbové směsi. Na nakrájené pečivo s kořením a krupicí nalijeme mléko, rozklepneme vajíčka a přidáme houby. Vše rychle a důkladně promícháme. Tekuté ingredience do směsi přidáváme až v samotném závěru z toho důvodu, aby se z nakrájeného pečiva nestala úplná kaše. Když máme vše promícháno, směs důkladně osolíme.
  3. Mezitím se nám rozpálil plech v troubě. Promíchanou směs na něj vylijeme a lžící ji rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Dáme do trouby a necháme péct na 170 stupňů po dobu zhruba 55 až 60 minut.
Recepty z hor: houbovec

Hotový houbovec servírujeme s kyselou okurkou. Je také velmi dobrý nakrájený na menší kostičky jako studená pochoutka k pivu či bílému vínu.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!