https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Web_1920_8_0c76a426d2.jpg
Aktuality

Recepty z Rychnovska: libo-li křápanec, nebo raději kramflek?

3. 10. 2023
Jana Freudenbergová

Představte si, že sedíte v malebné horské hospůdce a obsluha vám položí přesně tuto otázku. Víte, co byste si objednali? Pomohu vám nápovědou, že se jedná o jedno a to samé jídlo z brambor. Tak co? Už tušíte? Správně, je to bramborák.

Trocha historie nikoho nezabije

Nejspíš všichni víme, že brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde je už před 5000 lety pěstovali obyvatelé dnešního Peru a Bolívie. Do Evropy se potom dostaly díky zámořským plavbám v 16. století. Netrvalo dlouho a námořníci zjistili, že tato nová potravina jim velice dobře poslouží jako prevence proti kurdějím. Brambory se dobře skladovaly a dlouho vydržely. Zbytku Evropy trvalo skoro 200 let, než vzal brambory na milost. Lidé je zpočátku přijímali s nedůvěrou, byly brány jako pohanská rostlina a pěstovány jen v okrasných zahradách klášterů a šlechtických sídel. Někteří lékaři je předepisovali jako lék téměř na všechno nebo se užívaly jako afrodiziakum. Císařovna Marie Terezie se snažila lid v našich zemích přesvědčit o výhodnosti pěstování brambor. Do té doby se totiž v hospodářství používaly jen jako krmivo pro zvířata. Lidé je začali upravovat do svých pokrmů až v období válek a neúrody v letech 1770–1773. Poté se pěstování brambor rozšířilo do všech oblastí našeho kontinentu. V současné době jsou třetí nejvíce pěstovanou rostlinou na světě. Před nimi se umístila rýže a pšenice.

Kdy se křápanec/kramflek/bramborák objevil?

To se už asi nikdy nedozvíme. Nicméně pokrm ze strouhaných brambor je tradiční jídlo nejen u nás, ale i v Německu, Maďarsku, Lucembursku, Bělorusku a dalších zemích.
Stejně jako jeho základní surovina má spoustu názvů. Například: bandorák, cmunda, placek, pampuch, vošouch, škramplata, křapáč…

Recept na pravý kramflek/křápanec:

*1 kg brambor
*1–2 vejce
*150–200 g hrubé mouky (dle potřeby)
*Sůl
*Pepř
*Česnek
*Majoránka

Recepty z Rychnovska: libo-li křápanec, nebo raději kramflek?

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme přebytečnou vodu a dáme je do mísy. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a česnek. Vše dle chuti. Dobře promícháme. Do pánve nalejeme olej nebo dáme sádlo a tvoříme malé tenké placičky, které smažíme pěkně dokřupava. Pokud nám kramflek nedrží pohromadě, přidáme mouku.

Kramflek není zrovna dietní jídlo a leckterý žlučník nad ním zapláče, ale jednou za čas si připravit tuhle dobrotu určitě není od věci. Nezbývá než popřát dobrou chuť!

Věděli jste, že...

Slovo „brambory“ se poprvé v dnešním významu objevilo roku 1788 v česko-německém slovníku Karla Tháma. Brambory mají také řadu regionálních názvů. Zaslechnout můžete mimo jiné tyto: erteple, brambury, bandury, kartofle, zemáky, kobzole, okroše, zemňáky a další.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!