https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_c451ea9684.jpeg
Aktuality

Vybrali jsme studenty do stipendijního programu!

15. 2. 2022
NovéBoleslavsko

Josefína Hudcová, Martin Švejk, Karolína Kolmanová a Michaela Ivanová. To jsou čtyři středoškolští studenti, kteří zvítězili ve výběrovém řízení a v rámci stipendijního programu pojedou na začátku příštího školního roku studovat do Paraguaye, Francie, Belgie a Jihoafrické republiky.

O stipendium se studenti mohli hlásit do konce roku 2021. V rámci přihlášky vypracovali návrh projektu na téma udržitelnost a zlepšení života v našich regionech. A přišli s hodně zajímavými nápady. Projekt ekologického využití bioodpadu má v plánu transformaci odpadu na hnojivo pro zvýšení kvality půdy. Nápad na pořádání enviromentálně zaměřených kempů v období jarních a podzimních prázdnin by zase vyřešil problémy s hlídáním menších dětí o prázdninách. Další projekty se týkaly rekonstrukce a inovace mladoboleslavského Náměstí Míru nebo výroby elektrické energie pomocí fotovoltaických panelů.

Přihlásila jsem se, protože jsem věděla, že k udržitelnosti Mladé Boleslavi mám co říct. Chci, abychom začali jinak přemýšlet o veřejném prostoru. Ať už jde o kvalitu ovzduší, estetiku, bezpečnost nebo klima ve smyslu toho, jak se tu cítíme, i jak s městem a město s námi interaguje,“ říká Josefína Hudcová, která kvůli uhlíkové stopě letecké dopravy pojede do cílové studijní destinace vlakem.

Pobyt v rámci stipendia od Nadačního fondu ŠKODA AUTO si studenti užijí na semestr nebo trimestr. Získají nové zkušenosti, rozšíří si obzory, vypilují cizí jazyk. Partnerem projektu je nezisková organizace AFS, která nabízí zahraniční programy pro středoškolské studenty. Její programy běží v 99 zemích světa.

Šance studijně vycestovat do zahraničí přináší možnost konfrontace se světovými názory, což znamená budování mezinárodních vazeb. Především však pomáhá šířit dobré jméno České republiky v cizině. Bude mi potěšením poznat novou kulturu, přátele, ale zároveň si také rozšířit obzory a nabýt vědomosti,“ říká Martin Švejk, který se už těší na pobyt v Jihoafrické republice.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!