https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_ce080bd93e.jpeg
Průvodce regionem

Unikátní biotop v Kosmonosech je hotov

19. 7. 2022
NovéBoleslavsko

Přijďte se osvěžit do přírodního biotopu. Stavba, která začala vloni v srpnu, byla slavnostně otevřena 25. června 2022. Vstupné je pro návštěvníky letošní rok zdarma a návštěva stojí rozhodně za to.

Biotop vznikl na místě nepoužívaného koupaliště, které bylo léta uzavřené. Při stavbě bylo využito maximum z původních konstrukcí. Přírodní biotop je „samočistící“. Co si pod tím představit? Čištění vody se děje bez chemie a stará se o něj kořenový systém vodních rostlin. Celkem byste zde napočítali okolo 3000 rostlin a v období zvýšené návštěvnosti budou s čištěním pomáhat i dva pískovcové filtry. Obzvláště v prvních měsících ale bude nutné se k rostlinám, které se teprve zakořeňují, chovat citlivě a s respektem, aby vše fungovalo tak, jak má. Pro rekreaci bude sloužit polovina koupaliště, koupací část je oddělena bójkami. O kvalitu vody není třeba se obávat, je kontrolovaná rozbory každé dva týdny.

Slavnostní otevření nového biotopu proběhlo v sobotu 25. června a bylo spojeno s oslavou Dne města Kosmonosy. Návštěvníků byla spousta, připraveno bylo zajímavé odpoledne pro celé rodiny včetně her, hudebních vystoupení a zábavného programu.

Volnočasový areál je multifunkční, najdete zde i herní prvky či in-line dráhu. Další vylepšení areál ještě čeká, v plánu je např. rekreační louka či nasvícení. 

Projekt podpořilo Město Kosmonosy a Nadační fond ŠKODA AUTO, který přispěl finančně i konzultační činností.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!