https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_7487_6258774457.jpg
Průvodce regionem

Tip na výlet: Příhrazské skály

28. 3. 2024
Klára Marková

Příhrazské skály najdeme na východ od Mnichova Hradiště. Nachází se zde komplex skalních měst, jehož dominantou je skalní útvar Kobylí hlava. Ve skalách je vytesaná modlitebna Hynšta, ve které se v 17. století schovávali čeští bratři. Cestou narazíte i na zbytky středověkých hrádků ze 13. století. Od roku 1999 je zde přírodní rezervace, která chrání skalní komplex a přirozená a polopřirozená lesní společenstva.

Hezký je cca devítikilometrový okruh, který začíná ve vesnici Zakopaná. Z ní zamíříme do lesa, kde se po levé straně napojíme na červeně značenou Zlatou stezku Českého ráje. Jdeme lesní pěšinou, která pozvolna stoupá nahoru. U rozcestníku Hynšta zabočíme doprava a dál pokračujeme po modré turistické značce. Po dalších 600 metrech dorazíme na Hrázku, kde se pokocháme krásným výhledem na Příhrazské skály. Následně vystoupáme prudký kopec a sledujeme modrou značku ještě asi kilometr a půl, než dojdeme na nejvyšší bod v okrese Mladá Boleslav, vrchol Mužský, který se „tyčí“ do výšky 463 m n. m. Asi 500 metrů od něj se nachází Krásná vyhlídka, kde je možné se občerstvit v kiosku nebo v restauraci.

Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály

Z Krásné vyhlídky se opět napojíme na červenou značku a jdeme skalami dolů do Příhraz. Na stezce narazíme na vyhlídku směrem na Turnov. V Příhrazech jdeme okolo koupaliště a pokračujeme nahoru po příhrazských schodech. Poněkud náročnější stoupání je odměněno dechberoucím výhledem na skály na vyhlídce U Věže. Prohlédneme si, co už máme z trasy za sebou, a dál pokračujeme po červené směrem k rozcestníku Hynšta, kde tentokrát červenou vyměníme za modrou. Po pár metrech je na ní odbočka doprava ke zřícenině Hynšta a pokračujeme z kopce dolů. Asi po dalších 600 metrech dojdeme na malou lesní křižovatku, ze které modrá trasa pokračuje doprava. My se ovšem vydáme opačným směrem po neznačené cestě, která nás po pár metrech napojí na konec červeně značené stezky, kudy se dostaneme zpátky do Zakopané.

Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály
Tip na výlet: Příhrazské skály

Věděli jste, že...

Oblast Příhrazských skal je velmi oblíbená také mezi horolezci. Nachází se zde 178 věží, na kterých je značených více než tisíc lezeckých cest.

Za doplnění posledních dvou fotek děkujeme Vláďovi Loužeckému. 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!