https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/thumb_169_2000_1400_0_0_landscape_405e1cf0a3.jpeg
Aktuality

Pohádky pro ukrajinské děti jsou už i u nás na Mladoboleslavsku

26. 10. 2022
NFŠA – Mladé Boleslavsko

Spisovatel Petr Březina napsal dvojjazyčnou knihu pro děti, které kvůli válce utekly z Ukrajiny. Nese název „Pohádky pro děti z Ukrajiny“ a dostali ji i ukrajinští školáci u nás v Mladé Boleslavi.

Knížka "Pohádky pro děti z Ukrajiny" vznikla díky spolku Čtení děti změní, který podporuje český jazyk, literaturu a vztah dětí ke knihám. Pokřtěná byla poslední prázdninový den, ve středu 31. srpna, v Divadelní kavárně pod Palmovkou. Kniha má pomoct ukrajinským dětem, které u nás nastoupily do školy, naučit se rychleji česky a lépe se integrovat do české společnosti. Dvěstěpadesát kusů knih doputovalo i k nám do mladoboleslavského regionu. Svým ukrajinským spolužákům je na začátku školního roku předali jejich čeští kamarádi.

Zvuková podoba pohádek, kterou namluvili herci Divadla pod Palmovkou, je přístupná v obou jazycích pomocí naskenování QR kódu z pohádkové knížky. Stejným způsobem je přístupná i animovaná verze. Pohádky ilustrovaly české děti.

Knížka je plná netradičních příběhů, ve kterých vystupují vodníci, černokněžníci a další pohádkové postavy. Ukrajinským dětem mají představit naši bohatou pohádkovou kulturu. Sedm příběhů si mohou přečíst i ti, kteří knížku fyzicky nedostali. Vše je k dispozici na webových stránkách projektu.

Vydání knihy podpořil Nadační fond Škoda Auto

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!