https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_6829_afc005b833.jpg
Průvodce regionem

Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka

19. 7. 2023
Klára Marková

Přibližně čtyři kilometry od Turnova leží vesnička Kacanovy. Díky strategické poloze v centru Českého ráje je obec už od počátku 20. století oblíbeným výchozím bodem mnoha turistů, kteří se vydávají objevovat krásy tohoto kraje.

Po žluté turistické značce vyrážíme od hotelu Králíček. Po asi dvoukilometrovém stoupání přicházíme na Raisovu vyhlídku, která se nachází na skalnatém výběžku ve výšce 376 metrů nad mořem. Vychutnáme si zde výhled hlavně na nedaleký Turnov a okolní kopce Javorník, Kopanina a Kalich. Při dobré viditelnosti v dálce zahlédneme i majestátní Ještěd. V prostoru vyhlídky se nachází i zastřešené posezení pro turisty, kde si výletníci mohou odpočinout, dát si svačinu nebo se jen kochat krásným výhledem.

Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka

Po stopách K. V. Raise

Možná jste se už zamysleli, proč je vyhlídka pojmenovaná po spisovateli Karlu Václavu Raisovi (1859–1926), rodáku z Lázní Bělohrad, jehož tvorba je spjatá s Podkrkonoším. Připomeňme, že Rais byl jedním z předních představitelů českého literárního realismu. Jeho nejznámějšími díly jsou romány Zapadlí vlastenci a Kalibův zločin. Slavný spisovatel, kterého žáci znají z hodin literatury, se do zdejšího kraje vydal na prázdniny. V létě roku 1919 se s rodinou ubytoval v Kacanovech v penzionu Český Merán, který se dnes jmenuje hotel Králíček. Z penzionu se rodina vydávala na výlety po okolí. Rais si ovšem nejvíce oblíbil zdejší vyhlídku na vrchu Chlumu, a proto se dodnes pyšní pojmenováním po slavném literátovi. 

Z vyhlídky dále pokračujeme po žluté turistické značce. Asi po půl kilometru dorazíme k romantické zřícenině hradu Kozlov, který je v současnosti chráněný jako přírodní památka. Počátky hradu sahají údajně až do druhé poloviny 13. století. Prolézáme zbytky vytesaných skalních světniček a někdejších hradních zdí. Areál musel být kdysi obrovský. Je zde plno tajemných zákoutí, která přímo vybízejí k bližšímu prozkoumání. 

Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka
Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka
Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka
Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka

Okolo rybníka

Dále z kopce pokračujeme po žluté značce. Cesta nás přivádí k přírodní památce Vústra. V rybníce se chovají ryby. V létě zde určitě uslyšíte žabí koncert, protože se tady rozmnožují ropuchy a skokani hnědí. Možná se na vás usměje štěstí a zahlédnete ledňáčka nebo čolky. Za rybníkem se rozkládá slatinná louka. Od rybníka můžete dál pokračovat po žluté až do vesnice Všeň. Pokud ale máte rádi dobrodružství, můžete prozkoumávat okolí po jedné z mnoha neznačených cest. Pokud půjdete od rybníka podél hráze doleva, neznačená cesta vás vyvede z lesa, projdete okolo několika domků a u sochy svatého Jana Nepomuckého se napojíte na zeleně značenou turistickou trasu. Dále budete pokračovat po zelené doleva a za chvíli narazíte na rozcestník, od něhož se po žluté můžete vrátit zpátky do Kacanov. 

Nejkrásnější výhledy v Českém ráji – Raisova vyhlídka
„Rais si ovšem nejvíce oblíbil zdejší vyhlídku na vrchu Chlumu, a proto se dodnes pyšní pojmenováním po slavném literátovi.“

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!