https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_1e8e1141aa.jpeg
Aktuality

Na kole v každém věku

20. 7. 2020
NovéBoleslavsko

Vítr ve vlasech, ubíhající krajina, pocitová volnost… To je to, co si s jízdou na kole nejčastěji spojujeme. Jak ji ale umožnit těm, kteří jsou věkově (a proto často i pohybově) hendikepováni? Přesně proto vznikl projekt Na kole v každém věku, díky kterému se Mladá Boleslav stala vůbec prvním městem v České republice s dobrovolnickou ekologickou přepravou lidí.

A jak to celé funguje? 

Jednoduše: ti, kteří na kolo mohou, na něj vezmou ty, kteří nemohou! Dobrovolníci, kteří se chopí řídítek speciálně upravené elektrické trojkolky, tak umožní prožít výlet nadšeným seniorům. Jako první si jízdu vyzkoušeli klienti Pečovatelské služby města Mladá Boleslav v ulici Na Radouči, a všichni si neobvyklý zážitek chválili.

Samotný projekt Cycling Without Age, který vznikl v roce 2012 v Kodani a postupně se rozšířil do 50 zemí světa, inspiroval mladoboleslavskou organizaci Kolem na kole. Zakladatel spolku, Roman Meliška, k tomu dodal:

Kolo je vynález starý už dvě století. Dává lidem svobodu, pocit radosti a díky elegantní elektrické trojkolce můžeme tuhle euforii rozdávat lidem v každém věku. Kolo propojuje generace a proměňuje veřejný prostor k lepšímu.“

Nápad přivézt do mladé Mladé Boleslavi projekt z Kodaně nadchl také Nadační fond ŠKODA AUTO. Propojuje totiž hned několik jeho priorit. 

Iniciativa spolku Kolem na kole nás všechny okamžitě nadchla. Jde o příkladnou podporu aktivního života seniorů a zároveň skvělou ukázku cyklomobility v rámci městské dopravy budoucnosti. Díky systému dobrovolnictví pak projekt aktivizuje obyvatele, aby se více zapojili do své komunity,“ vysvětluje ředitel Nadačního fondu Ladislav Kučera, proč je fond hrdým partnerem tohoto mimořádného projektu. 

Dobrovolných pilotů je dnes po celém světě už 33 000. Máte zájem se k nim přidat? Napište na adresu [email protected]!

Tréninkové termíny potom budou organizátoři průběžně vyhlašovat na webu nakolevkazdemveku.cz.

Těšíme se – bude to jízda!

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!