https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_801cb11ac0.jpeg
Aktuality

Mladá Boleslav se těší na první ročník Street Art Festivalu

7. 9. 2022
NovéBoleslavsko

Po Poděbradech a Nymburce se nyní poprvé i v Mladé Boleslavi představí festival Město=Galerie. Hvězdami festivalu budou špičkoví evropští umělci, kteří se zaměřují na graffiti a velkoplošné malby.

V Mladé Boleslavi se festival koná od 13. do 18. září a hostit bude slavná jména, jakými jsou např. „Bates“ z Dánska, „Fatheat“ z Maďarska nebo německá trojice Slider, Caparso a Rico. Českou republiku budou reprezentovat Lukáš Kladívko a 3ILLA. 

Malou ochutnávkou festivalu byl „warm-up“, který se konal již v srpnu a v jehož rámci vzniklo unikátní interaktivní umělecké dílo v centru města - v prostorách před obchodním centrem Bondy. „Jedná se o reálný obraz doplněný digitálně vytvořenými prvky, který návštěvníci uvidí pouze přes speciální mobilní aplikaci,“ říká produkční festivalu Jakub Jandora. Součástí byla také akce v Pluhárně, kde si návštěvníci užili workshopy graffiti, parkuru, skateboardové exhibice či přednášku o historii street artu.

Festival chce zapojit do dění širokou veřejnost včetně seniorů, dětí a místních mladých umělců. Již se uskutečnily workshopy pro klienty mladoboleslavského domova seniorů a studenty z mladoboleslavské ZUŠ. V plánu je i zapojení dětí z Dětského centra Klaudiánovy nemocnice a proběhne i společný graffiti jam, do kterého se může přidat kdokoli, kdo bude mít zájem.

Festival má za cíl představit veřejnosti street art jako moderní umělecký směr, který může veřejný prostor vylepšit, především jeho industriální části a dlouhodobě opomíjená místa. Během festivalu postupně vzniknou čtyři velkoplošné malby ve veřejných prostorách města a proměny se dočká i betonová stěna u Dětského centra Klaudiánovy nemocnice.

Prohlédněte si kompletní program festivalu a vyberte si, čeho se zúčastníte. V Mladé Boleslavi akci podporuje Nadační fond ŠKODA AUTO.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!