https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Web_1920_1_1a90270992.jpg
Aktuality

Jdeme do divadla: Porcie Coughlanová

16. 8. 2023
Klára Marková

V pátek 16. června se na velké scéně Městského divadla Mladá Boleslav uskutečnila slavnostní premiéra hry Porcie Coughlanová od významné současné irské dramatičky Mariny Carr.

Inscenace nás přenáší do drsného irského vnitrozemí, do těsné blízkosti Belmontské řeky, na jejímž břehu bydlí v rodinném sídle Rafael Coughlen (v podání Milana Ligače) a místní kráska a lamačka mužských srdcí Porcie Coughlenová (hraje Magdalena Jirounková / Jaroslava Košková j. h.). Porcie slaví třicetiny. Rozhodně ale nejsme svědky rodinné idyly. Na povrch vyplouvají staré křivdy i rodinná tajemství. Před patnácti lety se v řece utopilo Porciino dvojče Gabriel (Dušan Kraus j. h. / Šimon Fikar j. h.). Porcie se ani po tak dlouhé době se smrtí milovaného bratra nevyrovnala. Komunikuje s jeho duchem. Je přesvědčená, že tehdy když se Gabriel v Belmontské řece utopil, zemřela i ta lepší část jí samé. Teď není už nic. Usilovně se snaží najít své místo ve světě. Dokáže to? Je rozervaná, smyslná, šílená. Těžko říct, zdali vidíme realitu, nebo jen její bludy…

Jarmila Štuková, 2023
Jarmila Štuková, 2023

Kdo je děvče s kozí hlavou?

Hra je velice expresivní a syrová. Rychle ubíhá. Skončí tak náhle, jako začala. Postavy s pohnutými osudy nešetří vulgárními výrazy, mají problém s alkoholem. Porciin manžel Rafael je mrzák. Možná pro peníze si usekl kus nohy. Porciina teta Maggie May Doorleyová (v podání Veroniky Bajerové) je stará prostitutka. Kamarádce hlavní hrdinky se přezdívá Kyklopka z Coolinarney (hraje Svatava Hanzl Milková), protože přišla o oko. Porcie má problematický vztah s rodiči. K rodinné pohodě nepřispívají ani nenávistné komentáře babičky Blaize Scullyové (ztvárnila Eva Reiterová). Vše se nese ve znamení hádek, smutku a smyslnosti.

„Postavy s pohnutými osudy nešetří vulgárními výrazy, mají problém s alkoholem.“

Nejtajemnější postavou je děvče s kozí hlavou (Barbora Kostkanová j. h.). Celou hru divák přemýšlí, na co se to dívá. Pojítko s Porciinou minulostí? Stín starých dobrých časů? Lepší část Porciiny duše? Vyvstává více otázek než odpovědí.

Jarmila Štuková, 2023
Jarmila Štuková, 2023
Jarmila Štuková, 2023
Jarmila Štuková, 2023

Hru do češtiny přeložila Olga Bártová. Režie se ujala Diana Šoltýsová. Dalšími členy inscenačního týmu jsou dramaturgyně Kateřina Suchanová, hudbu složil Ibby a autorkou výpravy je Agnieszka Pátá Oldak.

Zdroj fotek: Jarmila Štuková, 2023

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!