https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_baf4548d59.jpeg
Aktuality

Festival svobody v Mladé Boleslavi

7. 12. 2021
NovéBoleslavsko

Josefína Hudcová je studentka Gymnázia Mladá Boleslav. Právě ona stojí v čele Festivalu svobody, který uspořádali sami studenti, a to včetně výběru programu a zajištění jeho financování.

Chtěli tím oslavit hodnoty demokracie a svobody, ale také připomenout historické události 17. listopadu.  Akce se konala pod záštitou celostátního projektu Samet na školách, který chce právě žákům a studentům tyto souvislosti představit. Finančně jej potom podpořili Sdružení rodičů a příznivců G8MB a Nadační fond ŠKODA AUTO

Sama Josefína upozorňuje na důležitost konání akce právě na půdě školy jako místa, kde se vychovávají další generace občanů. „Protože jsem student plný ideálů, věřím, že společnost povedeme k lepším zítřkům i k tomu, že po nás přijdou další a budou mít na čem dál stavět. Proto jsem se rozhodla uspořádat tuto akci – chtěla jsem, abychom ty lepší zítřky hledali už teď,“ doplnila ještě k motivaci festival uspořádat.

Program byl opravdu bohatý a pestrý, připraveno bylo přes 20 různých aktivit. Přednášky, workshopy, různé tématické hry, dílny, projekce, diskuse. Studenti si zahráli třeba hru Fakescape, která se stala celoevropským vítězem ceny Jana Velikého a která má naučit kriticky přemýšlet nad informacemi v médiích a na sociálních sítích. S přednáškami na témata občanské společnosti nebo bezdomovectví vystoupily známé osobnosti, např. novinář a publicista Erik Tabery. Na pořadu byla také slam poetry, nebo workshopy organizace Post Bellum „Zítra celá země“ a  „Kinopříběhy - Čtyři příběhy revoluce“ postavené na vzpomínkách pamětníků totalit 20. století, které studentům interaktivní formou přibližují události kolem roku 1989. 

Do budoucna chtějí studenti v projektu pokračovat a připojit i další aktivity.

Jsme moc rádi, že máme v Boleslavi tak angažované studenty, kterým nejsou tato společenská a historická témata lhostejná a neberou je jako samozřejmost.

Děkujeme za to a držíme palce! 

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!