https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_6c76734829.jpeg
Aktuality

Festival nápadů a kreativity podruhé v Pluhárně

16. 9. 2020
NovéBoleslavsko

Úspěch – slovo, které stručně a jasně shrnuje letošní ročník festivalu Maker Faire Mladá Boleslav. Do industriálního prostoru Pluhárny, jejíž patrony jsou Nadační fond ŠKODA AUTO a statutární město Mladá Boleslav, si našlo cestu více než 2 000 návštěvníků, a to i přes aktuální epidemiologickou situaci a všudypřítomná hygienická opatření. Potvrdilo se tedy, že tvořivosti jsou lidé otevřeni, ať je doba jakkoli složitá, a to je dobrá zpráva!

Boleslavská Pluhárna byla 12. a 13. září již podruhé až po strop nabitá kreativitou a nápady. V rámci Maker Festivalu se tu sešlo téměř sto makerů a jejich cíl byl jasný – prezentovat své projekty snad ze všech možných oborů a dokonce i z odvětví, na která by si naše představivost rozhodně nevsadila. V jednotlivých stáncích bylo tedy možné vidět projekty postavené na moderních technologiích, jako je 3D tisk, robotika nebo programování, ale i více tvořivé činnosti, například práce s kůží, keramikou, kovem a nebo dřevem.

Máme radost, že se nám opět potvrdilo, že Mladoboleslavsko je plné tvořivých lidí, kteří mají chuť ukázat své projekty a sdílet zkušenosti. Maker Fair festivaly organizujeme ve více městech po celé České republice. V říjnu se festival uskuteční v Plzni a do dalších let plánujeme Maker Faire v každém krajském městě,” uvádí za organizátory Vojtěch Kolařík.

Projektů bylo tentokrát k vidění více než čtyřicet. Rakety z PET lahví, lampičky ze starého železa nebo peněženky z audiokazet – to vše si mohli návštěvníci prohlédnout i „osahat“. Jejich srdce si ale získal překvapivý hrdina dne - kolaborativní robot YuMi a jeho aplikace Rubikova kostka. Závod o to, kdo ji složí rychleji než umělá inteligence, si totiž musel vyzkoušet každý! O to více všechny překvapilo, že porazit robota nebyl vůbec snadný úkol.

Velice nás potěšilo, že i přes složitou epidemiologickou situaci a nutná preventivní opatření byl zájem o Maker Faire v podstatě stejný jako v loňském roce,“ říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu ŠKODA AUTO. „Je to zřejmě i tím, že po letošním létě, kdy hala ožila několika skvělými kulturními akcemi (např. Cirk La putyka), má již Pluhárna stovky fanoušků,“ dodává Ladislav Kučera.

Stejně, jako v loňském roce, i letos bylo v Pluhárně co k vidění i tvoření.  A aby byl příští rok ještě o něco lepší, budeme rádi za vyplnění krátkého dotazníku ZDE.

 

Foto: ZDE

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!