https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/KRNAP_interier_e9bf9094b3.jpg
Průvodce regionem

Nová éra muzea KRNAP

10. 12. 2023
Pavel Cajthaml

Vrchlabské muzeum Správy Krkonošského národního parku, známé atraktivními expozicemi o přírodě a historii, zahájilo novou éru. Po rozsáhlé rekonstrukci sídla v bývalém klášteře augustiniánů začalo opět fungovat. Pod novým názvem, s výjimečným příběhem o Krkonoších a jako součást nového návštěvnického centra.

Už při pohledu zvenčí je jasné, že centrum vzniklé uvnitř historické budovy chce přitahovat pozornost. Vchod totiž tvoří umělá skála kombinovaná s proskleným kvádrem. „Odkazuje na geologické zvláštnosti Krkonošského národního parku a zároveň na zdejší sepětí přírody se stopami lidské práce,“ uvedl Radek Drahný, mluvčí ochránců přírody. 

Hlavním lákadlem zůstane muzeum, nově přejmenované na Muzeum Krkonoš. Pro hlavní expozice má připraveno rekordních 28 místností o celkové ploše 2,5 tisíce metrů čtverečních. Původní expozice Kámen a život a Člověk a hory vidělo přes milion lidí. Nově připravená expozice je jiná, v regionu nebude mít obdoby. Kromě audiovizuálních prvků využívá hlavně interaktivní pojetí kombinované s historickými exponáty a ukázkami živé krkonošské přírody. 

Nová éra muzea KRNAP
Nová éra muzea KRNAP
Nová éra muzea KRNAP
Nová éra muzea KRNAP

Návštěvníci mají možnost shlédnout například meandr Labe nebo vodopád s živými rybami a obojživelníky, prales či krkonošskou tundru, modely hornické štoly, mlýnského kola i s náhonem, legendární saně „rohačky“ nebo typickou krkonošskou kapličku. K vidění je také řada tematických videí a staré mapy Krkonoš. „Vznikla zde expozice dokumentující příběh Krkonoš, a to jak s ohledem na jedinečnou přírodu, tak ve vztahu k soužití přírody a člověka,“ upřesnil Drahný. 

Součástí nového návštěvnického centra jsou i prostory pro výměnné výstavy, přednáškový sál, recepce a v budoucnu i kavárna. Posedět bude možné i na nádvoří. Klášter byl uzavřený od října 2017. Celkové náklady na rekonstrukci včetně vybudování expozice přišly na zhruba 300 milionů korun.

Za fotografie děkujeme KRNAP

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!