https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Liberk_nahled_7a06dde2b6.jpg
Z historie

Areál kolem dřevěného kostela v Liberku je opravdovým unikátem

21. 6. 2023
Lenka Mahdalová

Když vejdete do kamenného kostela, obklopí vás atmosféra ticha a klidu. A především vás většinou dokonale ochladí. Jinak je to ale v kostelech dřevěných, které sálají teplejší a lidštější energií. Vaše oči spočinou na ozdobných strukturách dřeva a jeho vůně prostupuje vašimi smysly. Jako byste se ocitli v náručí přírody. Života. A zatímco kamenných kostelů jsou po naší republice tisíce, dřevěných kostelů v Česku najdete jen necelou čtyřicítku. A jeden z nich stojí i na Rychnovsku.

Kde se dřevo mění ve skvosty 

Vítejte v čarokrásném světě dřeva, které se dokáže proměnit do neuvěřitelných a vznešených tvarů. Stejně jako skladatelé dokážou z jednoduchých tónů vykouzlit mistrovské hudební dílo, dokážou zruční stavitelé, tesaři, truhláři i řezbáři ze dřeva vytvořit opravdové skvosty. Dřevěnou symfonii, kde vše hraje se vším. Tento svět kombinuje duchovní poselství s mistrovskou řemeslnou prací. Představte si procházku mezi šumícími stromy, mezi nimiž se před vámi náhle vynoří půvabný dřevěný kostel. Objekt s historií pevně spjatou s daným místem a hlubokou jako kořeny stromů, ze kterých byl postaven. 

Dřevěná zvonice u kostela Sv. Petra a Pavla v Liberku, Credit: Zdeněk Pražák
Dřevěný kostel sv. Petra a Pavla v Liberku, credit: Miaow Miaow

Nejznámější dřevěné stavby v Česku 

Pokud jste žádnou církevní stavbu ze dřeva neviděli, jak si ji máte vlastně představit? Může být roubená (což jsou většinou kostely), rámová (zvonice nebo věže) nebo hrázděná (těch je ale v Česku opravdu málo). Každá však vzbuzuje obdiv k neuvěřitelné řemeslné zručnosti a kvalitě, která přečkala staletí. Lidé dokázali s ručními nástroji, bez elektřiny i strojů vytvořit díla, která jsme dnes schopni jen velmi pracně napodobit. Na našem území se nachází dohromady více než 300 dřevěných kostelů, kaplí a zvonic. Více než dvě třetiny z toho jsou ale zvonice. Kaplí i kostelů je pouze pár desítek. Nejstarší dřevěný kostel najdete v Broumově na Náchodsku a pochází z poloviny 15. století (i když podle pověsti byl založen už v roce 1177). Nejznámějším se zase kvůli smutné události stal nejspíš kostel na Frýdecko-Místecku v Gutech, městské části Třince. V roce 2017 kompletně shořel, ale bohudík už tam stojí jeho přesná replika. 

Víte, jak se určuje stáří kostelů?

Největší část dřevěných sakrálních staveb, které se v Česku dochovaly, vznikla v 18. a 19. století. Napadlo vás ale někdy, jak se vůbec určuje stáří staveb? Jedinou spolehlivou metodou je tzv. dendrochronologie, která datuje dřevo podle měření šířek letokruhů. Metoda umožňuje konkrétní určení kalendářního roku, ve kterém jednotlivé letokruhy přirostly. 

Jak na unikátní kulturní památce v Liberku i rodák stopu zanechal 

Na konci 17. století byl postaven roubený kostel sv. Petra a Pavla v obci Liberk. Objekt se už skoro deset let pyšní statusem národní kulturní památky. Zahrnuje řadu prvků lidové architektury – sedlovou střechu, kazetové stropy nebo obrazy malované na dřevě. Roubené stěny kryje zvenku šindelové pobití. Do areálu památky patří také nedaleká barokní dřevěná fara a stupňovitá zvonice, čímž je v Orlických horách skutečným unikátem. Kostel má pro místní o to vyšší hodnotu, že se na výzdobě jeho interiéru podílel i zdejší rodák – řezbář a sochař Filip Jakub Prokop. Jeho rukama v kostele prošly dřevěné sochy českých patronů sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého, oltář a varhany. Prokop se později proslavil až u císařského dvora ve Vídni jako dvorní sochař Marie Terezie. Obec nechala na jeho počest umístit na místní mateřskou školu pamětní desku. 

Když v kostele spadne lustr...

Kostel se pyšnil obrovským lustrem. Jeho řetěz ale tíhu nevydržel a v roce 2010 se přetrhl a spadl na zem. Jeho oprava by byla příliš náročná a sklíčka ani nešla doplnit identickými kusy, a tak se v Liberku rozhodli, že nechají vyrobit nový. Po dvou letech svícení žárovkou tak interiér v roce 2012 osvítil křišťálový lustr s třiceti rameny, který je více než metr široký i vysoký. Vybraná firma jej ručně vyrobila z českého křišťálu a poprvé jej místní měli možnost spatřit při velikonoční mši. V kostele sv. Petra a Pavla se konají například i vánoční koncerty. Objekt se zapojuje také do akce Noc kostelů formou večerních komentovaných prohlídek a programu pro děti. 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!