https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/rita_antsi_dark_themed_image_of_the_white_lady_walking_by_the_r_c955a0e3_7079_46ad_9447_4ab0c409263c_438a0a4bd4.jpg
Průvodce regionem

O bílé paní na Mladoboleslavsku

14. 5. 2023
Lenka Mahdalová

Náš seriál o pověstech Mladoboleslavska přináší přehled zajímavých příběhů, které se v této oblasti tradují. Články budou čerpat zejména z Encyklopedie Mladá Boleslav. První díl se věnuje bílé paní – legendární postavě, která se objevuje v různých kulturách i zemích. Vypravěči bílou paní většinou líčí jako ducha, jehož lze spatřit na hradech či zámcích; výjimkou ovšem nejsou ani další místa, jak ukazují právě příběhy z Mladoboleslavska.

Bílá paní je obvykle popisována jako žena v bílých šatech, jindy jako temná postava bez obličeje. Pověsti o ní jsou často spojovány s tragickými událostmi, například vraždou nebo nespravedlností, a také interpretovány jako znamení smrti či neštěstí.

Jak se rodí příběhy

Jak vlastně legendy o bílé paní vznikly? Jednou z možností je, že šlo o pokus objasnit nevysvětlitelné jevy v historických budovách nebo vyrovnat se s tragédiemi, které se v nich staly. Mohlo jít také jen o způsob zábavy, při které se rodiny a přátelé večer scházeli kolem stolu a vyprávěli si napínavé příběhy. Mohly vzniknout také jako snaha udržet křesťany ve víře, přičemž bílá paní byla v tomto případě považována za znamení Božího trestu za hříchy lidí. 

Ve Starých pověstech českých neopomněl bílou paní zmínit ani Alois Jirásek. Legendy o této postavě jsou důležitou součástí kulturního dědictví českých zemí a stále přitahují pozornost lidí.

Bílá paní u Jizery

Jedna z nejpopulárnějších pověstí o bílé paní na Mladoboleslavsku vypráví, že ji na konci června na svátek sv. Petra a Pavla mohou místní spatřit, jak se prochází po břehu Jizery. Podle legendy se jedná o hraběnku, se kterou se jednalo nespravedlivě, a ona, rozhněvaná, pobila veškeré služebnictvo. Mezi těmito lidmi ale prý byla také čarodějka, která ženu zaklela. Hraběnka prý bude ze svého zakletí vysvobozena až ve chvíli, kdy se Mladá Boleslav ocitne ve velkém nebezpečí. 

O bílé paní na Mladoboleslavsku

Bílá paní na louce

Další bílá paní se objevovala i na louce pod Hradskem. Podle pověsti byla kdysi jedna stařenka z kokořínských chaloupek na tuto bytost tak zvědavá, že vstala časně ráno, ukryla se v houští u louky a čekala na ni. Brzy uviděla přicházet psa a hned po něm bílou paní, která si po chvíli začala omývat tvář ranní rosou. Babička byla tak zvědavá, že se přiblížila, ale vtom začal pes štěkat, bytost se ohlédla a pohledy obou žen se setkaly. Stařenka v bílé paní ihned poznala jinou panímámu z Hradska. Ta si podle něčí rady chodila ráno na louku rosit obličej krůpějemi, aby se zbavila žloutenky. Stařenka jí slíbila, že o jejím tajemství nikomu neřekne, pokud se začne léčit zaručenými postupy. A opravdu – bílá paní už se pak na louce nikdy více neukázala. 

Bílá paní ve Vesnicích

V posledním příběhu zavítáme do obce Vesnice, která se nacházela severně od dnešní obce Sudoměř a byla zničena během třicetileté války. Tady bydlela selka, která pečovala o novorozeně. Jednou večer se chtěla projít venku a prosila muže, aby šel s ní, že se bojí. Ten ji však odbyl slovy: „Ani na krok nejdu, jdi sama, čert tě vem!“ Tak šla sama, nikdy už se ale nevrátila. Sedlák pak hořce litoval, ale bylo pozdě. Podle pověsti pak chůva v noci potkávala u kolébky bílou postavu – hospodářovu ženu, která chodívala své dítě kojit. Ve dne už se však nikdy neukázala. Řadě lidí ve vsi pak nahánělo bílé zjevení po setmění strach. 

V příštím díle zavítáme do zvířecí říše a připomeneme si několik pověstí, ve kterých hraje prim například pes, můra nebo zajíc.

Věděli jste, že...
Encyklopedie Mladá Boleslav je online projektem Muzea Mladoboleslavska, ve kterém zájemci naleznou informace o městě, historických událostech, osobnostech, památkách či třeba tipy, jak sestavit rodokmen nebo jak se připravit na archeologický výzkum. V současnosti obsahuje hesla téměř 100 osobností, přes 200 domů a pamětihodností či přes 1000 unikátních fotografií a kreseb, přičemž databáze stále roste. Portál vzniká s podporou Nadačního fondu Škoda Auto a nadačního fondu BOHEMIA HERITAGE FUND.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!