https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_1eb2d518be.jpeg
Z historie

Nalezená dřevěná krabička odkryla silný příběh

18. 9. 2021
NovéBoleslavsko

Dům v Mladé Boleslavi na Staroměstském náměstí č 106/42 ukrýval tajemství. Na dně skříně byla nalezena stará dřevěná krabička s osobními věcmi lékaře Karla Marka, který zde žil a během druhé světové války bojoval za naši svobodu. I jeho příběh je součástí výstavy Zapomenuté příběhy Mladoboleslavska.

Doktor Marek v domě bydlel od roku 1926. Měl zde ordinaci a se svou rodinou žil šťastně až do vpádu německých vojsk.  

Psal se 15. březen 1939. Byl to den, kdy byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava. Doktor Marek se zapojil do odbojové činnosti, ale spolu s ostatními byl zatčen gestapem. Putoval po vazebních věznicích, byl odsouzen a odeslán do tábora Greibo u Dessau v Sasku Anhaltsku. Po transportu do vazební věznice v Berlíně umírá 21. června 1943, den po svých 49. narozeninách. Po skončení druhé světové války byl doktor Karel Marek prohlášen za politického vězně a posmrtně mu bylo uděleno Československé vojenské vyznamenání – Válečný kříž za účast v boji.

Nalezená dřevěná krabička odkryla silný příběh
Nalezená dřevěná krabička odkryla silný příběh

Výstava je tečkou za stejnojmennou grantovou výzvou, společným projektem Nadačního fondu Škoda Auto a Bohemian Heritage Fund. Výstava probíhá v prostorách Pluhárny a přináší příběhy míst, předmětů a osobností spojených s regionem.

Grantová výzva Zapomenuté příběhy Mladoboleslavska vzbudila velký zájem veřejnosti. Rádi bychom vyzvali obyvatele Mladoboleslavska, aby s námi i po skončení výzvy sdíleli příběhy, které jsou jim osobně blízké,“ říká ředitel Nadačního fondu ŠKODA AUTO Ladislav Kučera. 

Pokud jste výstavu ještě neviděli, jste srdečně zváni. Více informací o projektu najdete na webové stránce www.kulturamazelenou.cz a našem Facebooku.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!