https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_7215_d496d6ebab.jpg
Průvodce regionem

Městský palác Templ

14. 2. 2024
Klára Marková

Na dnešní toulku se vydáme do historického jádra Mladé Boleslavi. V Krajířově ulici u Staroměstského náměstí stojí jedna z vůbec nejstarších staveb, která se v Mladé Boleslavi zachovala z dob dávno minulých. Městský palác Templ představuje příklad pozdně gotického městského šlechtického sídla. Narazit na stavbu tohoto typu je v dnešní době už veliká vzácnost.

Templ nechal ve svahu nad řekou Jizerou postavit koncem 15. století šlechtic a hejtman boleslavského, michalovického a bezdězského panství Jan Císař z Hliníka. V průběhu staletí v paláci bydleli jak aristokraté, tak měšťané, kteří si Templ různě přestavovali. Koncem 19. století palác získal Krajský muzejní spolek, který budovu využíval pro své expozice do roku 1910. Za dob první republiky se Templ upravil na modlitebnu Církve československé husitské. Během socialistické éry chátral, až se v 70. letech zřítila část střechy. Po této události se z veřejných prostředků konečně dočkal potřebné opravy.

Městský palác Templ
Městský palác Templ

Živoucí současnost pro všechny generace

Pověst praví, že Templ měl být postaven snad jako tajné sídlo templářů. Podle pověsti městský palác vystavěli na přání mocného velmože krále Václava II. Jana I. z Michalovic, který údajně měl na řád templářů vazby. Jiné informace hovoří o tom, že byl palác vybudován přestavbou starší církevní stavby – kostela sv. Vojtěcha.

„V parkánu vzniklo interaktivní hřiště pro děti, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet práci archeologa, zahrát si na pravěké lovce nebo si postavit dřevěný model jedné z významných mladoboleslavských staveb.“

Nyní se v Templu, č. p. 102/2, nachází multimediální muzejní expozice o dějinách Mladé Boleslavi od pravěku do roku 1600, kdy se z Boleslavi stalo královské město. V parkánu vzniklo interaktivní hřiště pro děti, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet práci archeologa, zahrát si na pravěké lovce nebo si postavit dřevěný model jedné z významných mladoboleslavských staveb. A když vás hry omrzí, třeba se vydáte do slovanské polozemnice z 10. století, která nabízí například funkční pec či tkalcovský stav. V neposlední řadě dnes starobylý palác žije i kulturou, v prostoru je výtvarná galerie a můžete sem vyrazit také na různé besedy nebo koncerty.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!