https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/IMG_7104_1de37314b3.jpg
Průvodce regionem

Malebná víska Vyskeř

19. 7. 2023
Klára Marková

V krajině přede mnou se tyčí malý kopeček, na jehož vrcholu se nachází bílá kaplička. Vydejme se na další toulku Českým rájem do malebné vesničky Vyskeř, která se rozkládá na úpatí stejnojmenného čedičového vrchu.

Název obce má základ pravděpodobně ve kmeni „sker“, který je součástí dnes již nepoužívaných sloves „škeřiti se“ a „skeřiti se“, jež měla význam otvírat něco, hlavně ústa. Může se tak jednat o původní název podle již zmíněného kopce. Naši předkové ve zdejších končinách zřejmě narazili na terénní útvar, který jim připomínal otevřená ústa.

Historie vísky sahá až do 12. století. Podle názvů míst a vesnic v okolí víme, že původní obyvatelé uznávali pohanské bůžky. Ostatně v roce 1894 se zde našlo pohanské pohřebiště, zbytky popelnic a srp. K vůbec nejvýznamnějším obyvatelům obce patří ve své době uznávaný hudební skladatel chrámové hudby Josef Nesvatba-Hamáček (1822–1876). V současné době žije v obci okolo 400 lidí.

Malebná víska Vyskeř

Vzhůru ke kapli svaté Anny

Od Penzionu Vyskeř jdeme po silnici nahoru. Po prvních pár krocích nás upoutá zvonice se šindelovou střechou z roku 1504, která původně sloužila jako obranná vížka ke zdejšímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Za kostelem zahneme doleva na lesní pěšinu. Po modré turistické značce začneme strmě stoupat do kopce Vyskeř. Během cesty na vrchol mineme třináct zastavení křížové cesty, které tvoří pískovcové sloupky a pašijové výjevy. Na vrcholu se tyčí kaple svaté Anny ze 17. století, která je pro veřejnost otevřená v červnu a v září o víkendech a během prázdnin od čtvrtka do neděle. Díky umělecké a historické hodnotě je kaple od roku 1963 zapsaná v seznamu kulturních památek. V jejím těsném sousedství stojí tři kříže a kousek dál se nachází i Boží hrob a umělá jeskyně ve skále.

Z vrcholu shlížím na celý kraj. Je odsud vidět Bezděz, Ještěd, dominanta mnoha výhledů v Českém ráji Trosky nebo Humprecht. Jak se tak rozhlížím, přemýšlím, do kterých zdejších zákoutí se půjdeme toulat příště.

Malebná víska Vyskeř
„Podle názvů míst a vesnic v okolí víme, že původní obyvatelé uznávali pohanské bůžky. Ostatně v roce 1894 se zde našlo pohanské pohřebiště, zbytky popelnic a srp.“

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!