https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/rita_antsi_an_old_historian_in_a_suit_working_behind_the_table_44f4c24c_f413_4ef2_a6a6_dd8b019afd8e_d8fcc77892.jpg
Osobnosti

Josef Pekař: muž, který hledal smysl českých dějin

15. 8. 2023
Klára Marková

Přední český historik přelomu 19. a 20. století, žák Jaroslava Golla, profesor a rektor Univerzity Karlovy se narodil v rolnické rodině roku 1870 na Malém Rohozci.

Krátce po chlapcově narození se rodina přestěhovala do nedalekých Daliměřic. Josef Pekař odmalička neměl na růžích ustláno. Na tuberkulózu mu zemřela matka a postupně i všech šest sourozenců. Jeho otec se po čase znovu oženil, a tak měl Pekař ještě dvě nevlastní sestry a bratra. Ti ovšem byli o dost mladší, a tak chlapec vyrůstal v podstatě sám.

V letech 1880–1888 navštěvoval mladoboleslavské gymnázium, které dnes nese jeho jméno. V Mladé Boleslavi si vyzkoušel, jak historik pracuje s prameny, když ho dějepisář Josef Bareš posílal do městského archivu, aby mu pořizoval výpisky. Svou lásku k historii Pekař naplno rozvinul během studií na Filozofické fakultě české Karlo-Ferdinandovy univerzity. V roce 1895 se krátce na mladoboleslavské gymnázium vrátil jako suplent, když jeho někdejší dějepisář Josef Bareš onemocněl.

„Málo se ví o tom, že Josef Pekař měl hypoteticky šanci stát se československým prezidentem. V prosinci roku 1935 byl na funkci prezidenta navržen. Kandidaturu ale odmítl.“
Wikipedie, Josef Pekař © Miraceti, 2010
Wikipedie, Hrob rolnické rodiny Pekařových z Hrubého Rohozce, kde leží také český historik Josef Pekař © marv1N, 2010

Ve sporu s Masarykem

Celou jeho profesní kariéru ovlivnilo úzké sepětí s rodným krajem. Romantická krajina Českého ráje s gotickými hrady, borovými lesy, pískovcovými skalami a roubenými chalupami ho okouzlila. Už v roce 1890 se coby mladík zapojil do sporu o pravost Rukopisu královédvorského. Podařilo se mu doložit, že toponymum Hrubá Skála, které se v rukopisu objevuje, pochází až ze 17. století. Ve svém rozsáhlém díle se zaměřoval na klíčové momenty českých dějin. V roce 1912 zahájil dlouhý spor o smysl českých dějin, když vydal brožuru Masarykova česká filosofie, ve které se vymezil proti Masarykově koncepci dějin na základě humanity. Jeho nejznámějším dílem je bezpochyby Kniha o Kosti. Dále napsal například knihy Bílá hora, O smyslu českých dějin nebo Svatý Václav. Málo se ví o tom, že Josef Pekař měl hypoteticky šanci stát se československým prezidentem. V prosinci roku 1935 byl na funkci prezidenta navržen. Kandidaturu ale odmítl.

Od pekaře k pekaři

Josef Pekař zemřel v roce 1937. Je pohřben na hřbitově v Jenišovicích, které leží poblíž Turnova. V čele se Zdeňkem Kamperem se pohřbu zúčastnila delegace z mladoboleslavského gymnázia. Krátce po pohřbu se mladoboleslavské gymnázium přejmenovalo na Státní československé gymnázium Dr. Josefa Pekaře. Instituce ovšem nenesla jméno po svém slavném absolventovi příliš dlouho. Během nacistické okupace v roce 1941 se gymnázium násilně sloučilo s již existující reálkou a škola se přejmenovala na Reálné gymnázium v Mladé Boleslavi a ke jménu Josefa Pekaře se vrátila jako Gymnázium Dr. Josefa Pekaře až v roce 1993. 

Zdroj fotky v textu 1: Wikipedie, Josef Pekař © Miraceti, 2010 • Zdroj fotky v textu 2: Wikipedie, Hrob rolnické rodiny Pekařových z Hrubého Rohozce, kde leží také český historik Josef Pekař © marv1N, 2010

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!