https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_63e1efe8cd.jpeg
Z historie

Jak šel čas s Leitenbergovou vilou v Josefově Dole

22. 7. 2021
NovéBoleslavsko

I přes chátrající vzhled je stále Leitenbergova vila v Josefově Dole chloubou zdejšího průmyslového areálu. Honosná vila v novorenesančním stylu je nedílně spjata s rozvojem místní textilní výroby, a především s rodinou Leitenbergerů.

ZAPOMENUTÉ PŘÍBĚHY MLADOBOLESLAVSKA

V rámci projektu Kultura má zelenou a grantové výzvy Zapomenuté příběhy Mladobosleslavska, který připravil Nadačního fondu ŠKODA AUTO ve spolupráci s Bohemian Heritage Fund mohli občané sdíleli zajímavé a netradiční rodinné vzpomínky či artefakty. Takových příběhů se sešlo několik desítek, a nedávno proběhl i výběr těch nejlepších. Ty budou představeny na konci léta ve výstavním projektu, který zároveň přinese netypickou kroniku města.

Jedním ze zajímavých zapomenutých příběhů, který bychom chtěli připomenout my vám, je právě Leitenbergerova vila zahalena do závoje tajemna. I přes to, že se jedná o jednu z dominant města, stále se toho o ní příliš neví. Přinášíme tedy alespoň stručný přehled její historie.

Tento architektonický skvost zažil svůj vzestup i pád. Jelikož byla vila během let mezi různými majiteli přehazována z vlastnictví do vlastnictví jako horký brambor, měnil se její vzhled i využití. Proběhlo i mnoho různých zásahů, jako například vzhledných i nevzhledných renovací, rozkrádání a ničení vnitřku i vnějšku různými vandaly apod.

V současnosti je ale vila v rukou nového pražského majitele, který se jí postupně snaží opravit a dodat jí zpátky charakteristický šmrnc a lesk! Jestli však bude vila v budoucnu zpřístupněna pro veřejnost nebo bude zrekonstruována pro život, jak tomu bylo původně, nikdo neví. Každopádně, představa bydlení na takovém místě je velmi lákavá, že?

NA VÝLET DO HROBKY

Za zmínku stojí i rodinná hrobka, která se nachází nedaleko od vily, v zalesněném svahu nad obcí. Kaple svatého kříže společně s hrobkou byla postavena v roce 1880. V současné době je ale hrobka prázdná. Už v 80. letech totiž nechali Leitenbergerové ostatky svých předků převést do Rakouska.

Pohřební kaple, podobně jako vila, postupem času zpustla. Dnes je ale exteriér okolo stavby částečně opraven. I přes to všechno má místo neuvěřitelnou atmosféru.

NĚCO MÁLO Z HISTORIE 

V roce 1793 koupil zkušený podnikatel Johann Josef Leitenberger zdejší manufakturní výrobu bavlněných tkanin a barvírny na břehu Jizery. S nejstarším synem Franzem ve vedení začali vyrábět dámské šaty, košile, kapesníky či šátky a postupně se dostali na trh po celé Evropě, později také do Číny nebo Jižní Ameriky.

Díky úspěšnému podnikání nechal Bedřich František Josef Leitenberger, čtvrtý z generace majitelů renomované firmy „Franz Leitenberger in Cosmanos“, poblíž průmyslového areálu vybudovat honosnou vilu, která zdobí Josefův Důl dodnes. Vila pochází ze šedesátých let devatenáctého století a projekt k monumentální stavbě vytvořil pravděpodobně renomovaný architekt Ludwig von Zettl. Pro rodinu projektoval i sídlo na vídeňském Ringstrasse a rodinnou hrobku poblíž vily. Spolu s vilou byla vybudována zimní zahrada, která se bohužel nedochovala a rozsáhlý park, jenž odděloval vilu od areálu továrny a dělnické kolonie. Autorem parku byl Eduard Petzold.

Významnému rodu Leitenbergerů patřila vila až do roku 1920. Oficiálně ale tento rod vymřel už roku 1904 po meči. Od Leintenbergerů pak odkoupila vilu, zvanou zámeček, akciová společnost Cosmanos. Po šesti letech se stavba dostala do vlastnictví samotné obce Josefův Důl a zřídila v ní obecní úřadovnu. Ostatní části vily našly také své využití, např. jako knihovna a čítárna.

V roce 1976 pak přešla vila do majetku bytového prostoru a po roce 1989 ještě mnohokrát změnila svého majitele. Zhruba v této době začala vila velmi chátrat. Na renovaci se pracuje po dlouhé době až nyní.

Co všechno vilu v budoucnu ještě potká? To budeme muset nechat na jejím osudu nebo novém majiteli! Rozhodně se ale její historie píše dál.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!