https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/image_df3086a987.jpeg
Osobnosti

Císařské stromy

15. 6. 2022
NovéBoleslavsko

Znáte památné stromy v Mladé Boleslavi a příběh tří císařů, který se s nimi pojí? Stromy stojí na pozemku ŠKODA AUTO u Česany a automobilka je na ně patřičně pyšná. Soutěžila s nimi dokonce v celostátní soutěži Strom roku.

Památné stromy stojí pod mladoboleslavskými hradbami na křižovatce ulic Ptácká a U Zastávky již 189 let. Jsou to tři buky lesní převislé, tři duby letní sloupovité a jeden buk lesní střihanolistý. Vysazeny byly na počest císaře Františka I., ruského cara Mikuláše I. a pruského korunního prince, budoucího císaře Bedřicha Viléma. Panovníci do Mladé Boleslavi přijeli z Valdštejnského zámku v Mnichově Hradišti, kde po tři týdny domlouvali obnovení spojenecké smlouvy známé jako „Svatá aliance“. Ta reagovala na společenské změny započaté Velkou francouzskou revolucí a prohlubovala vojenskou a ekonomickou spolupráci mezi těmito zeměmi.

 

V Mladé Boleslavi panovníci navštívili továrnu Köchlin a Singer, jednu z nejmodernějších manufaktur té doby. Nacházela se jen pár metrů od nynějšího parčíku, kde se památné stromy nacházejí. Dnes na místě bývalé továrny stojí budova technologického a vývojového centra ŠKODA AUTO.

 

O stromy se stará Nadační fond ŠKODA AUTO a v současné době probíhá i revitalizace parku Tří císařů. Zde byl vysazen i miliontý strom v rámci celorepublikové výsadby ŠKODA AUTO s mottem „Za každé prodané vozidlo v ČR jeden zasazený strom“.

 

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!