https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/rokole1_871d84a545.jpg
Průvodce regionem

Tip na výlet: poutní místo Rokole

14. 9. 2023
Jana Freudenbergová

Pokud máte rádi výlety a lákají vás tajemná místa, rozhodně na svých cestách nevynechejte mariánské poutní místo Rokole. Najdete je v podhůří Orlických hor, necelých 9 km od Dobrušky a půl hodiny jízdy autem z Rychnova nad Kněžnou.

Za vznikem každého poutního místa stojí legenda a tady najdete hned dvě. Jedna vypráví o děvčátku, které v této oblasti zabloudilo a nemohlo se dostat z lesa ven. Ve chvíli největšího zoufalství požádala o pomoc Pannu Marii. Ta prosebnici vyslyšela, zjevila se jí a pomohla najít cestu domů. Na místě, kde se Panna Marie objevila, pak vytryskl pramen. O jeho léčivé moci vypráví legenda druhá.

Jistý lesník cestou z Nového Hrádku uviděl do pramene spadnout slepého ptáka. Ten během krátké chvíle zdravý odletěl. Muž celý výjev udiveně sledoval, a protože měl doma slepého syna, rozhodl se vyzkoušet na něm, zda má voda opravdu léčivou moc. Nabral trochu tekutiny ze studánky a doma jí svému potomkovi omyl oči. A zázrak se skutečně stal. Léčivá voda dítěti zrak vrátila. Jako poděkování na místě, kde pramen tryskal ze země, nechal lesník vybudovat dřevěnou kapličku.

Tip na výlet: poutní místo Rokole

Zázračná voda láká poutníky

Ta postupem času zchátrala a roku 1859 byla nahrazena kaplí zděnou, zasvěcenou Panně Marii. V roce následujícím byl do kapličky zavěšen obraz Panna Marie Rokolská malíře Klemense. V této době se tu již lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí naučili scházet o nedělích a mariánských svátcích. V roce 1871 bylo povoleno postavit před kapličkou kamenný sloup se zaskleným prostorem, do kterého byla umístěna soška Panny Marie. Začaly se tu pořádat poutě, postavil se hostinec a pár kramářských stánků. Roku 1874 byla naproti kapličce zřízena křížová cesta se 14 zastaveními. 

Poutní místo se zázračnou vodou se stávalo čím dál oblíbenější. Proto roku 1930 nechal František Přibyl, podnikatel z Krčína, postavit nedaleko kapličky neogotický kostel zasvěcený Panně Marii Rokolské. Vysvěcen byl až po 15 letech, v roce 1945. Vpravo od kostela najdete loretu. Je to otevřená dřevěná stavba, ve které jsou rozvěšeny obrazy sedmi bolestí Panny Marie. Nad areálem byla zbudována a v červenci 1997 vysvěcena 143. schönstattská kaplička na světě, kopie původní kapličky v Schönstattu. O tři roky později tu vyrostl provinční dům, kde žijí řádové sestry.

„Nad areálem byla zbudována a v červenci 1997 vysvěcena 143. schönstattská kaplička na světě, kopie původní kapličky v Schönstattu.“

Procházka manželstvím

Mezi Rokolí a schönsttatskou kapličkou vede Stezka manželů. Je tu 15 zastavení znázorňujících jednotlivé etapy manželství. Od svatby přes narození dětí až ke stáří. Snoubence má seznámit s tím, co je čeká, a manželské či partnerské matadory přimět k zamyšlení nad jejich vztahem. Stezka byla otevřena poměrně nedávno, v roce 2014. Můžete se rovněž zúčastnit každoroční poutě (koná se první neděli po 8. září) nebo jen načerpat nové síly a vyzkoušet moc léčivé vody ve studánce, která podle místních nikdy nevysychá. 

Rokole je místo protknuté zvláštní, až magickou energií. Najdete tu ideální prostor k zastavení se v dnešní uspěchané době. A to by byla škoda nevyužít.

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!