https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/eva_bosakova_4_bfa27e0b61.webp
Osobnosti

Eva Bosáková: pozapomenutá legenda gymnastiky

2. 2. 2024
Klára Marková

Jednou z našich nejúspěšnějších gymnastek byla i rodačka z Mladé Boleslavi Eva Bosáková. Je dvojnásobnou mistryní světa a držitelkou celkem čtyř olympijských medailí (zlata, dvou stříbrných a jednoho bronzu). Patřila k závodnicím, které přepsaly pravidla sportovní gymnastiky. Jako jedna z prvních začala do svých sestav přidávat taneční, a dokonce i akrobatické prvky.

Eva Bosáková se narodila do sokolské rodiny v Mladé Boleslavi v prosinci roku 1931. Pokračovala ve šlépějích svého otce Aloise Věcheta, který jako gymnasta soutěžil na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936, na které vrhla temný stín nacistická propaganda. Bosáková se do československé reprezentace dostala už v roce 1950, ale největší úspěch přišel až v roce 1960 na olympiádě v Římě, kde vybojovala na oblíbené kladině nejcennější zlatý kov. Zazářila ovšem už o dva roky dříve na mistrovství světa v Moskvě, kde ve finále jako první předvedla salto vzad a právem tak získala titul mistryně světa v prostných. V roce 1964 ji režim přinutil ukončit kariéru. Následně se stala tváří ve své době oblíbených zahraničních revuálních programů, pořádala kurzy redukční gymnastiky a trénovala. Po sametové revoluci měla podnikatelské plány a chystala se založit dům ženské krásy, 11. ledna ale její život náhle ukončila prasklá krční tepna. Bylo jí pouhých 59 let.

Eva Bosáková: pozapomenutá legenda gymnastiky
Eva Bosáková: pozapomenutá legenda gymnastiky

Věděli jste, že...

Eva Bosáková byla ženským idolem své doby. Mezi její obdivovatele patřil i prezident Ludvík Svoboda, který se ji údajně dokonce jednou pokusil svést. Osudovou, ale nenaplněnou láskou pro ni byl známý herec Josef Bek.

Lavička Evy Bosákové

Od podzimu roku 2021 si slavnou mladoboleslavskou rodačku připomínáme prostřednictvím lavičky Evy Bosákové, kterou vytvořil dřevořezbář Marián Maršálek. Posezení na Výstavišti u sokolovny vzniklo stejně jako další lavičky v rámci projektu Metalové sympozium, jehož cílem je zútulnit a zkrášlit veřejná prostranství v Mladé Boleslavi. Lavička s jednoduchou sochou Evy Bosákové, která se chystá předvést další skvělý výkon, je nejen originálním místem k odpočinku, ale i decentně připomíná slavnou rodačku těm, kteří si na ni už nepamatují.

Eva Bosáková: pozapomenutá legenda gymnastiky
Eva Bosáková: pozapomenutá legenda gymnastiky

Zdroje fotek:

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!