https://noveregiony.fra1.digitaloceanspaces.com/Artboard_9_11e2dc00b6.jpg
Z historie

Fenomén: ztracené obrazy na gymnáziu v Mladé Boleslavi

19. 4. 2024
Klára Marková

Novobarokní budova Gymnázia Dr. Josefa Pekaře s krásným průčelím, kterému vévodí balkon zdobený dvěma vázami a dvěma sochami, se nachází v samém srdci Mladé Boleslavi v Palackého ulici. Naproti Výstavišti stojí od roku 1903. Kromě mnoha slavných absolventů se budova může pyšnit třeba i tím, že kolem ní projížděl Daniel Craig jako agent 007, když se v Palackého ulici natáčela scéna do filmu Casino Royale.

Jako většina starých budov má i boleslavské gymnázium svá tajemství. Pokud jste školu někdy navštívili, určitě vaše cesta vedla přes zdejší aulu, která se kromě poměrně nešťastné akustiky pyšní i jednou záhadou. A to konkrétně prázdným štukovým rámem, ve kterém kdysi určitě musel viset alespoň jeden obraz… Mnoho let bylo ono prázdné místo jediným vodítkem. Nikdo nevěděl, kolik obrazů se tam nacházelo ani jak vypadaly. Situaci změnil až zdejší učitel a historik Ladislav Futtera, který začal připravovat knihu k oslavě výročí 120 let školy ve zdejší budově.

Fenomén: ztracené obrazy na gymnáziu v Mladé Boleslavi
Fenomén: ztracené obrazy na gymnáziu v Mladé Boleslavi

Během přípravy podkladů narazil v jedné staré ročence na fotografie ztracených obrazů. V kapli tehdejší reálky, v dnešní aule, v letech 1912–1921 visely tři přes dva metry vysoké obrazy, které namaloval akademický malíř Viktor Foerster. Na reálce se ale moc dlouho neohřály. Po devíti letech školu opustily, když se zrušila zdejší kaple. Všechny dostupné prameny mlčely o tom, co bylo s obrazy po zrušení kaple, a tak po nich studenti začali pátrat.

V rámci semináře multimediální tvorby pro maturanty studenti připravili kampaň hledameobrazy.cz. Díky medializovanému pátrání se gymnazistům podařilo najít už dva ze tří ztracených obrazů, obraz svatého Vojtěcha a obraz zvěstování Panny Marie. Od roku 1993 visí v budově gymnázia v Bohosudově, které spadá pod Biskupství litoměřické. Kde ale obrazy byly předchozích 72 let, je velkou záhadou. A studenti gymnázia stále pátrají po třetím – obrazu svatého Václava.

„Kde ale obrazy byly předchozích 72 let, je velkou záhadou.“

V současnosti je ve hře zhotovení kopií dvou nalezených obrazů a digitální rekonstrukce ztraceného obrazu svatého Václava za pomoci umělé inteligence. Gymnázium prosí o pomoc s pátráním veřejnost. Pokud chcete s hledáním zbývajícího obrazu pomoci, více informací naleznete na webových stránkách projektu www.hledameobrazy.cz.

Fenomén: ztracené obrazy na gymnáziu v Mladé Boleslavi

Zdroj fotografií:

Máte nápad
na zajímavý obsah?
napište nám!